woensdag 18 september 2019

tiramisu

foto: Dagmar Lap

Deze tiramisu is luchtiger en minder machtig dan de traditionele, eenvoudig en van te voren te maken. Marsala is een sterke, zoete wijn uit Sicilië. Makkelijk verkrijgbaar omdat het zo populair is in tiramisu. Maar trek vooral eerst je eigen drankenkabinet open want eigenlijk kun je elke drank gebruiken. Ik maakte bij gebrek aan Marsala het zelfs een keer met goedkope Wodka. Maar ook Grand Marnier is erg lekker er in.
Je kunt frambozen of ander rood fruit mengen door de vulling. Maar ook zonder deze opsmuk is het heerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen:

100 ML sterke espresso
3 eetlepels koffielikeur

lange vingers
2 eiwitten
250 gram mascarpone
2 eetlepels honing (of poedersuiker)
50 ml marsala
cacao

eventueel frambozen


Zet de espresso klaar in een kopje. Meng er alvast de likeur doorheen en laat afkoelen.
Vul 4 bakjes/glaasjes/ramekins met de lange vingers. Breek ze in stukjes en duw de bodem zo vol mogelijk. Besprenkel met het espressomengsel en zet weg. De lange vingers nemen de vloeistof volledig op.
Klop de eiwitten tot stijve witte pieken.
Roer in een andere ruime kom de mascarpone totdat hij helemaal glad is.
Klop er met een garde de honing en de marsala doorheen.
Spatel nu (het liefst met zo’n siliconenspatel) de eiwitten door het mascarpone mengsel. Spatel rustig van buiten naar binnen.
Schep het mengsel over de lange vingers. Klop met de bakjes op het aanrechtblad om luchtbellen te verwijderen. Dek af met plasticfolie.
Laat ze minstens 1 uur tot maximaal 24 uur in de koelkast opstijven.
Bestuif voor het serveren met cacao.

2 opmerkingen: