donderdag 3 december 2015

makreelbrandade met salsa van radijs



servies en snijplank van pols potten 


Van oorsprong is de brandade een franse wijze om stokvis te bereiden. Eigenlijk is het een soort puree, maar hoe prachtig is het woord brandade!
Het is een gerecht naar mijn hart omdat je er zoveel leuks mee kan en vrijwel iedereen het heerlijk vind. Ik maak er graag een fancy voorafje van, het is een zeer makkelijk en geschikt recept om voor een groter gezelschap te maken. Maar ook erg lekker als simpele dip, met warm brood, of op een knapperige bruschetta met kappertjes en tomaat!
Mijn favoriete vis om voor dit recept te gebruiken is een gerookte makreel. Maar je kunt ook allerlei soorten blikvis gebruiken. Met gerookte zalm is het ook extra chique en lekker. Hak de plakjes gerookte zalm dan met een scherp mes heel fijn.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

Brandade:

1 grote gerookte makreel
1 kruimige gekookte aardappel (niet zo heel groot, zo’n 150 gram max)
3 eetlepels gram crème fraiche
1 teen knoflook fijngeknepen
1 eetlepel lekkere olijfolie
peper en zout

salsa:

1 handje radijsjes in plakjes
een stuk komkommer van zo’n 10 cm fijngehakt en natte kern verwijderd
1/2 rode ui fijngehakt
6 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gladde mosterd
2 eetlepels roze peperkorrels
peper en zout

fijngehakte koriander of peterselie om te garneren
partjes citroen.

Maak eerst de salsa.
Meng in een ruime kom de azijn, olie, mosterd en een snufje peper en zout. Klop tot een gladde vinaigrette.
Schep er de ui, plakjes radijs, komkommer en roze peperkorrels door. Zet weg voor minimaal 30 minuten.

Maak puree van de aardappel met behulp van een pureeknijper of stamper. Meng er de crème fraiche, olijfolie en knoflook door met een spatel of houten lepel.
Maak je makreel schoon; verwijder de kop, staart en het vel. Haal de vis uit elkaar en verwijder de graat. Doe in een kom en trek goed uit elkaar met een vork. Meng nu de makreel door de aardappelpuree. Voeg wat peper en zout toe. (goed proeven!)


Schep op elk bord een bolletje brandade. Schep er de salsa mooi omheen en serveer met de verse kruiden en een partje citroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen