Het is een
gerecht naar mijn hart omdat je er zoveel leuks mee kan en vrijwel iedereen het
heerlijk vind. Ik maak er graag een fancy voorafje van, het is een zeer
makkelijk en geschikt recept om voor een groter gezelschap te maken. Maar ook
erg lekker als simpele dip, met warm brood, of op een knapperige bruschetta met
kappertjes en tomaat!
Mijn
favoriete vis om voor dit recept te gebruiken is een gerookte makreel. Maar je
kunt ook allerlei soorten blikvis gebruiken. Met gerookte zalm is het ook extra
chique en lekker. Hak de plakjes gerookte zalm dan met een scherp mes heel
fijn.
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
Brandade:
1 grote gerookte makreel
1 kruimige gekookte aardappel (niet zo heel groot, zo’n 150 gram
max)
3 eetlepels gram crème fraiche
1 teen knoflook fijngeknepen
1 eetlepel lekkere olijfolie
peper en zout
salsa:
1 handje radijsjes in plakjes
een stuk komkommer van zo’n 10 cm fijngehakt en natte kern
verwijderd
1/2 rode ui fijngehakt
6 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gladde mosterd
2 eetlepels roze peperkorrels
peper en zout
fijngehakte koriander of peterselie om te garneren
partjes citroen.
Maak eerst de
salsa.
Meng in een
ruime kom de azijn, olie, mosterd en een snufje peper en zout. Klop tot een
gladde vinaigrette.
Schep er de
ui, plakjes radijs, komkommer en roze peperkorrels door. Zet weg voor minimaal
30 minuten.
Maak puree
van de aardappel met behulp van een pureeknijper of stamper. Meng er de crème
fraiche, olijfolie en knoflook door met een spatel of houten lepel.
Maak je
makreel schoon; verwijder de kop, staart en het vel. Haal de vis uit elkaar en
verwijder de graat. Doe in een kom en trek goed uit elkaar met een vork. Meng
nu de makreel door de aardappelpuree. Voeg wat peper en zout toe. (goed
proeven!)
Schep op elk
bord een bolletje brandade. Schep er de salsa mooi omheen en serveer met de
verse kruiden en een partje citroen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten