zaterdag 24 oktober 2015

Vis uit Blik


Ik ben zelf een ontzettende fan van vis in blik. En ik zie langzaam maar zeker dat dit product de waardering begint te krijgen die het verdient. Je moet je voorstellen dat sardientjes uit blik vaak dezelfde dag dat ze zijn gevangen worden verwerkt en ingeblikt.
Hierdoor heb je een kwalitatief goed en ‘vers’ product binnen handbereik. Ook als je een duurzame viseter bent bieden de blikjes vis veel transparantie. Ze zijn altijd voorzien met een etiket met informatie; de herkomst, vangwijze en de nodige keurmerken kun je hier van aflezen.

Het boekje Vis uit Blik van Bart van Olphen is een superleuk boek (met prachtige cover!) waarin je alle ins en outs kan lezen op het gebied van vis in blik. En de mogelijkheden! Want het boek staat vol met spannende recepten. Ik heb er meerdere uitgeprobeerd en ze zijn echt de moeite waard. Ik maakte de tonijnspaghetti met kappertjes en olijven, die was heerlijk! Ook de rib-eye met ansjovisboter was magisch lekker. De recepten zijn allemaal eenvoudig en leuk om te maken. Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken die een bepaalde vissoort vertegenwoordigen.
Je leest achtergrondinfo over de geschiedenis en de herkomst van het product, gevolgd door recepten, de veelzijdigheid van vis in blik is verrassend.

Het assortiment vis in blik in onze supermarkten begint gelukkig wat te groeien. Waar wij een schap vol met blikjes vis hebben, zag ik in Franse en Spaanse supermarkten hele paden met ingeblikte vis. En zo proefde ik afgelopen zomer mosseltjes, kokkels, oesters, krab en inktvis uit blik (lekker!!) en garnalen (vond ik wat minder) maar werkelijk alles is daar ingeblikt verkrijgbaar. Mijn fascinatie groeide en zo belandde ik in een speciaalzaak die werkelijk alleen maar blikjes vis verkoopt. Conserverie la belle-iloise. Klik voor de site! Er zijn meerdere filialen en hun assortiment is zo indrukwekkend.
Het liefst had ik mijn koffer tot de rand toe volgepropt met blikjes vis. Het is immers heel lang houdbaar haha.
Maar mijn koffer liet dat niet toe en ik moest keuzes maken.

Ik koos voor een assortiment aan ingeblikte sardines, dit is tot nu toe nog steeds mijn favoriete ingeblikte vissoort. De blikjes hebben elk hun eigen marinade.
Thuisgekomen aten we de eerste paar blikjes als avondeten, met geroosterd oud brood, boter en wat citroen. Omdat dit product niet eens een spannend recept nodig heeft als je daar geen zin in hebt ;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten