maandag 12 oktober 2015

Tarte Tatin 2.0







Ondertussen zit ik hier met een enorme lading appels. De familie en vriendenkring is al voorzien van kilo’s appels en potten appelmoes. Ondertussen eet ik er elke dag een paar en vandaag bakte ik toch maar die tarte tatin. Ik zou ten alle tijden goudrenetten gebruiken
voor deze tarte tatin, maar ik gebruik nu wat onrijpe appels van mijn boom, onrijpe appels zijn ook erg geschikt. Deze tarte tatin heeft een heerlijk zanderige koekbodem.

Ik gebruikte een lage taartvorm van 30 cm  

Ingrediënten voor het deeg

330 gram bloem
100 gram basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
1 mespuntje zout
180 gram koude boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water

Voor de vulling:

6 goudreinetten of onrijpe appels
50 gram boter
100 gram suiker
sap van 1 citroen

verwarm de oven voor op 180 graden.

Wat de vuistregel is voor deze koekbodem is dat het mengsel koud moet blijven. Spoel tussendoor je handen af met koud water en zorg dat je boter hartstikke koud is.
Maak het deeg.
Meng bloem, suiker, citroenschil en zout in een grote kom. Gooi de boterblokjes er op en wrijf er met je vingertoppen een massa van die op broodkruim lijkt.
Voeg de eidooier en water toe en werk dit door het deeg. Zorg dat het kruimelig blijft.
Bestuif je werkblad met bloem en leg een stuk plasticfolie klaar.
Stort het mengsel op je werkblad en duw het tot een bal. (niet kneden, gewoon aanduwen).
Pak het in plasticfolie en leg in de koelkast.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Ik snijd ze in 4 grote parten. Kleinere partjes vind ik te vloeibaar worden, de taart mag ‘bite’ hebben. Doe de appel in een kom en knijp er het citroensap over uit. Zet ook in de koelkast.
Zet je taartvorm klaar.
Maak de karamel.
Gebruik een emaille, anti-aanbak, of gietijzeren pannetje. Zet op het kleinste pitje op laag vuur.
Doe de suiker en boter in de pan. Laat het smelten. Roer het om te mengen, maar probeer verder zo min mogelijk te roeren. Wanneer de karamel mooi goudbruin is en bubbelt kieper je het in de taartvorm. Leg de appels er in met de bolle kant naar beneden. (je kunt de appels gebruiken om de karamel over de bodem te verdelen)
Bestuif weer je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote dikke lap. Bestuif met bloem en vouw in vieren.
Leg op de appels en vouw uit.
Druk de randen goed aan in de vorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Bak de taart 45 minuten.
Neem de vorm uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen. Snij de taart rondom los van de vorm. Dek de taartvorm af met een omgekeerd bord. Keer de vorm en het bord samen om en stort zo de tarte tatin op het bord.

Voila! Enjoy!

3 opmerkingen:

  1. Ja? Hoe groot is je vorm nu?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevallig hadden we het gisteren gemaakt, maar dan met peer. Blijft heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit! Appeltaarten zijn soms wat ouderwets maar toch blijft het altijd wel lekker, helemaal nu het zo koud is buiten! :-)

    BeantwoordenVerwijderen