donderdag 29 oktober 2015

overheerlijke herfststoof met pompoen en bonen











Deze uitgebreide stoofschotel maak je op je vrije dag. Het is even bewerkelijk, maar uiteindelijk heb je er geen omkijken naar als alles in de oven staat. Vlees voert in dit gerecht niet de boventoon. Het is een gelijke verdeling van vlees, pompoen, paddenstoelen, bonen en paprika. Hierdoor een prachtig gerecht dat je uit één pan kunt serveren met hoogstens wat brood. 
Ik gebruik in dit soort gerechten vaak Provençaalse kruiden. Deze kun je gewoon bij de supermarkt kopen, maar vaak zijn ze van kookwinkels of speciaalzaken wat spannender van smaak. Als je een keer in Frankrijk bent, neem dan een potje Provençaalse kruiden mee. Hier heb je zeker een jaar plezier van.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
½ flespompoen in stukken van 4 cm.
1 groene en 1 rode paprika in stukken
2 theelepels gerookt paprikapoeder
2 theelepels provencaalse kruiden
neutrale olie om te bakken
300 gram runderriblappen in blokjes
10 sjalotten in vieren gesneden
1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
2 tenen knoflook fijngeknepen
1 blik tomatenblokjes op sap
1 blik cannellinibonen van 400 gram uitgelekt en afgespoeld
200 gram oesterzwammen of kastanjechampignons in stukken
50 ml wild- of rundfond
5 eetlepels balsamicoazijn (goede kwaliteit)
grof zout en peper
dikke yoghurt of kwark om het te serveren
Verse peterselie fijngehakt
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe de pompoen en paprika in een grote kom. Besprenkel met olie, voeg er de Provencaalse kruiden, gerookt paprikapoeder, twee theelepels zout bij en maal er zwarte peper over. Schud goed doorelkaar en doe in een ovenschaal.
Bak de groenten ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Ze zijn klaar als ze helemaal gaar en zacht zijn.

Verhit ondertussen twee eetlepels olie in een grote braadpan (een ovengeschikte braadpan is het handigst) Bak het vlees rondom bruin en neem uit de pan met een schuimspaan.
Doe in het achtergebleven braadvet de sjalotten met de suiker. Zet het vuur laag en laat 10 minuten karamelliseren. Roer er de knoflook door.
Doe de fond en het blik tomaten erbij. Doe het vlees terug in de pan. Roer er vervolgens de paddenstoelen en de balsamicoazijn door. Vul het blik van de tomaten met water en voeg toe. Roer als laatste de bonen door de stoofschotel. Breng alles aan de kook.
Haal de pompoen en paprika uit de oven wanneer deze goed gaar zijn en zet weg voor later. Schakel de oventemperatuur terug naar 150 graden.
Zet de pan in de oven voor 4 uur.
Neem uit de oven en proef op zout en peper. Roer het pompoen/paprika mengsel erdoor.
Schep in diepe borden en serveer met een lepel dikke yoghurt in het midden en een klein handje fijngehakte peterselie.
Geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen