Wat een
heerlijk herfstweer!
Mijn
appelboom hangt helemaal vol appels, en oktober betekent oogsten! Mijn Elstar
draagt om het jaar een enorme hoeveelheid appels. Dit jaar is extreem.
Misschien komt het omdat ik deze keer in het voorjaar al het ‘wilde hout’ heel
kort heb geknipt. Dit zijn de jonge lange stengels die verticaal uit de oude
stammen groeien met jonge kleine blaadjes. Ik knipte ze allemaal weg.
Van de appels
die op de grond vallen, de appels met een raar plekje of een pukkel vol met
bladluis maak ik appelmoes. Tot ik hier woonde en in het bezit kwam van een
echte Elstar gruwde ik van appelmoes. Het deed mij denken aan de bruinige
kledder die mijn friet verwoestte als kind. Of de supermarktpotten die bij
sommige vriendjes en vriendinnetjes standaard op tafel stond en waarmee
boerenkool, kip en draadjesvlees werd ‘opgeleukt’. Als de dood was ik.
Toen ik de
eerste oogst van mijn appelboom zag begon ik met een tarte tatin van de
onrijpere exemplaren. Heerlijk! Daarna maakte ik gewone appeltaart,
appelcrumble, appelsap, appelchips, you name it. Na dit en het uitdelen van
kilo’s appels aan buren, collega’s en vrienden begon ik me zorgen te maken. Hoe
ga ik dit bewaren! Mijn tuintafel lag nog steeds vol.
Ik pakte wat
kookboeken van de oude stempel bij elkaar en las verschillende recepten voor
appelmoes. Ik was bereid om mijn mening over appelmoes bij te stellen, maar in
de recepten werden de appels in elk recept simpelweg stukgekookt. Totdat ik het
recept las in mijn favoriete Wannee kookboek. Ik vulde het aan met wat citroenrasp
en –sap en het resultaat was heerlijk en prachtig fel van kleur! Oke, ik gooi
het over het algemeen nergens op. Ik eet het liever als toetje, ijskoud uit de
koelkast en zo uit de weckpot.
Neongele
appelmoes
Ingrediënten
Een berg
(val)appels Elstars of een ander zoetzuur ras
Water
1 citroen
(het gele laagje van de schil geraspt en het sap)
suiker
Schil de
appels en verwijder het klokhuis en eventuele beurse plekken.
Doe alle
schoongemaakte appelparten in een grote pan.
Doe 1 klein
kopje water in de pan. Zodat er op de bodem een klein laagje water staat. Doe
er de citroenrasp bij en het sap van een halve citroen.
Zet de pan op
hoog vuur en draai je kookwekker op 15 minuten.
Doe het
deksel op de pan, als het geheel borrelt zet je het vuur laag.
Als de wekker
gaat schep je de appelparten even om en zet je het gas uit. Pureer de inhoud
van de pan. Ook als je bang bent dat de appel te rauw is, vertrouw mij, het
komt goed.
Pureer heel
glad. Proef en breng op smaak met suiker (1 a 2 eetlepels voor een flinke pan)
en eventueel nog wat citroensap. Schep in potten of koelkastdozen.
De appelmoes
kun je perfect invriezen. Maar ook in goed afgesloten potten blijft de
appelmoes heel lang goed in de koelkast.
Morgen bak ik
een tarte tatin!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten