zondag 4 oktober 2015

appeloogst en neon-appelmoes

           koperen mand van pols potten 


klik hier voor de mandjes en glazen van pols potten

           koperen manden van pols potten Wat een heerlijk herfstweer!
Mijn appelboom hangt helemaal vol appels, en oktober betekent oogsten! Mijn Elstar draagt om het jaar een enorme hoeveelheid appels. Dit jaar is extreem. Misschien komt het omdat ik deze keer in het voorjaar al het ‘wilde hout’  heel kort heb geknipt. Dit zijn de jonge lange stengels die verticaal uit de oude stammen groeien met jonge kleine blaadjes. Ik knipte ze allemaal weg.


Van de appels die op de grond vallen, de appels met een raar plekje of een pukkel vol met bladluis maak ik appelmoes. Tot ik hier woonde en in het bezit kwam van een echte Elstar gruwde ik van appelmoes. Het deed mij denken aan de bruinige kledder die mijn friet verwoestte als kind. Of de supermarktpotten die bij sommige vriendjes en vriendinnetjes standaard op tafel stond en waarmee boerenkool, kip en draadjesvlees werd ‘opgeleukt’. Als de dood was ik.

Toen ik de eerste oogst van mijn appelboom zag begon ik met een tarte tatin van de onrijpere exemplaren. Heerlijk! Daarna maakte ik gewone appeltaart, appelcrumble, appelsap, appelchips, you name it. Na dit en het uitdelen van kilo’s appels aan buren, collega’s en vrienden begon ik me zorgen te maken. Hoe ga ik dit bewaren! Mijn tuintafel lag nog steeds vol.

Ik pakte wat kookboeken van de oude stempel bij elkaar en las verschillende recepten voor appelmoes. Ik was bereid om mijn mening over appelmoes bij te stellen, maar in de recepten werden de appels in elk recept simpelweg stukgekookt. Totdat ik het recept las in mijn favoriete Wannee kookboek. Ik vulde het aan met wat citroenrasp en –sap en het resultaat was heerlijk en prachtig fel van kleur! Oke, ik gooi het over het algemeen nergens op. Ik eet het liever als toetje, ijskoud uit de koelkast en zo uit de weckpot.

Neongele appelmoes

Ingrediënten

Een berg (val)appels Elstars of een ander zoetzuur ras
Water
1 citroen (het gele laagje van de schil geraspt en het sap)
suiker

Schil de appels en verwijder het klokhuis en eventuele beurse plekken.
Doe alle schoongemaakte appelparten in een grote pan.
Doe 1 klein kopje water in de pan. Zodat er op de bodem een klein laagje water staat. Doe er de citroenrasp bij en het sap van een halve citroen.
Zet de pan op hoog vuur en draai je kookwekker op 15 minuten.
Doe het deksel op de pan, als het geheel borrelt zet je het vuur laag.
Als de wekker gaat schep je de appelparten even om en zet je het gas uit. Pureer de inhoud van de pan. Ook als je bang bent dat de appel te rauw is, vertrouw mij, het komt goed.
Pureer heel glad. Proef en breng op smaak met suiker (1 a 2 eetlepels voor een flinke pan) en eventueel nog wat citroensap. Schep in potten of koelkastdozen.

De appelmoes kun je perfect invriezen. Maar ook in goed afgesloten potten blijft de appelmoes heel lang goed in de koelkast.


Morgen bak ik een tarte tatin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten