woensdag 3 december 2014

ultieme stoofperen met anijsIk hou zo van stoofperen! Thuis kreeg ik ze nooit, ik kreeg ze pas met enige regelmaat voorgeschoteld tijdens het wildseizoen in het restaurant waar ik toen werkte.
Hoe kruidiger hoe lekkerder. Mijn voorkeur gaat uit om ze te maken met rode port. Maar met bessensap is ook erg lekker. In deze versie gebruik ik een hele eetlepel heel anijszaad. Het was voor mij vrij moeilijk hier aan te komen, ik nam het mee uit Frankrijk, maar laatst zag ik het wel bij een kookwinkel liggen en bij de Turkse supermarkt.

Ingrediƫnten voor een grote pan vol

2 kg stoofpeertjes geschild
330 ml rode port
400 ml water
2 eetlepels suiker

2 theelepel gemalen kaneel of een kaneelstokje
schil van 1 citroen (met de dunschiller van de citroen gehaald)
2 kruidnagels
4 jeneverbessen
1 eetlepel heel anijszaad

Ik houd de peertjes altijd heel, met het steeltje er aan.
Van het klokhuis blijft op je bord bijna niets over en ik vind het mooi om ze zo te serveren. Maar je kunt ze ook in partjes snijden. Dan is de kooktijd 15 minuten korter.
Doe alle ingrediƫnten behalve de peren in een grote, wijde braadpan. Breng aan de kook en zorg dat de specerijen en suiker zijn opgelost. Zet de peertjes rechtop in de pan. (maak ze tijdens het schillen een beetje plat aan de onderkant, dan gaat dit prima) als je pan vol is kun je de overige peren er nog tussen duwen.
Doe de deksel op de pan en laat 90 minuten sudderen. Ze moeten heel zacht zijn dan zijn ze gaar.


Serveer ze lekker bij een wildrecept of als toetje met vanille-ijs. Stoofperen laten zicht (in het vocht) prima invriezen. Laat altijd wel eerst helemaal ontdooien voordat je ze opwarmt, anders gaan ze stuk.

tip! Maak een toetje van een restje stoofpeertjes, zoals bijvoorbeeld deze crumble.

2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke combinatie lijkt me dit peertjes en port. Ga ik snel eens uitproberen. Bedankt voor het recept.

    Groetjes Xandra

    BeantwoordenVerwijderen