donderdag 4 december 2014

speculaascrumble met stoofperen


In het assortiment makkelijke toetjes mag de crumble niet ontbreken. En deze versie is helemaal een giller. Met een restje stoofperen van vorig recept, of een ontdooide portie stoofpeertjes uit je vriezer maak je een prachtig dessert!
De speculaaskorst past perfect bij de peren en is natuurlijk ook helemaal december proof. Je kunt het deeg van te voren maken en in de koelkast bewaren. Schep het deeg pas vlak voor het bakken op de vulling en bak ze snel heet en knapperig.

Voor het deeg:

2 handjes walnoten
50 gram bloem
1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
40 gram suiker

40 gram koude boter in blokjes
snuf zout

vulling:

restje stoofperen en hun siroop
(ongeveer 1,5 peer is voldoende per crumble)

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hak in een foodprocessor de walnoten grof. Doe er de bloem, kruiden, suiker en zout bij. Pulseer deze droge ingrediƫnten even zodat ze goed gemengd zijn.
Leg de boter in een paar blokjes erbij en pulseer een paar keer kort tot er een broodkruimachtige massa is ontstaan.
Zet dit deeg in de koelkast.
Snijd eventuele pitjes en steeltjes uit de peren. Snijd ze in parten en verdeel over de ramequins/ovenschaaltjes/mini-pannetjes.
Schep in elk bakje een eetlepel van de achtergebleven siroop. 
Verdeel het kruimeldeeg over de bakjes tot het op is.
Bak 10 a 15 minuten in de hete oven. De crumbles zijn klaar als de bovenkant mooi knapperig is. Tik met een lepel op de korst om dit te checken.

Serveer warm! Ook erg lekker met een bol ijs erbij.

1 opmerking:

  1. Ik heb dit gemaakt voor mijn zusjes een paar dagen geleden. Bedankt voor het recept, ze vonden het echt heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen