dinsdag 2 december 2014

gegrilde entrecote met ansjovis persillade


Inderdaad, erg gewaagd om een gerecht te serveren met ansjovis. Toch wil ik de angst hiervoor wegnemen, het is in de persillade heerlijk ziltig en kruidig. Perfect bij gebakken vlees. Als je lichtgevoelige gasten over de vloer hebt dan noem je het gewoon ‘persillade’ vertel niks over de ansjovis. Ze eten hun vingers erbij op, vertel het bij het toetje.
In plaats van een entrecote kun je ook een rib-eye, longhaas of biefstuk gebruiken. Vraag aan de slager naar de perfecte grilltijden als je een ander stukje vlees kiest.
Zoals je op de foto ziet heb ik een biefstuk gebruikt, maar entrecote is mijn favoriet!

Ingrediƫnten voor 4 personen

4 mooie entrecotes
neutrale olie (arachide, zonnebloem of raapzaad)
2 tenen knoflook
1 flinke bos bladpeterselie

4 ansjovisfilets uit blik
2 eetlepels mooie olijfolie
2 theelepels balsamicoazijn
Peper en zout

Zet je grillpan alvast op het vuur. Hij mag gloeiend en gloeiend heet worden.
Leg de entrecotes op een bord en besprenkel ze met een klein beetje olie. Wrijf ze rondom in en zet ze even weg.
Maak de persillade.
Hak de knoflook finaal aan flinters en doe in een kom.
Hak de ansjovis zo fijn dat het bijna puree lijkt en voeg bij de knoflook.
Leg de bos peterselie met steeltjes en al op je snijplank en hak deze ook zo fijn mogelijk. Doe bij de knoflook in een kom.
Doe er de olijfolie en azijn bij en schep langdurig door elkaar.
Bak het vlees.
Leg een groot stuk aluminiumfolie klaar op je werkblad.
Leg de entrecotes op de grill. Laat ze stilliggen. Draai na 1 minuut een kwartslag zodat een ruitpatroon ontstaat. Grill nog 1,5 minuut. Keer ze om en herhaal dit aan de andere kant.
Stapel ze op de aluminiumfolie en vouw dit stevig dicht.
Laat 2 minuten rusten.
Zet de borden klaar en leg op elk een entrecote.
Maal er peper en zout over en schep er royaal de persillade over. Serveer direct.  


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen