woensdag 10 december 2014

aardappel- knolselderij dauphinoise

In december mag je absoluut ouderwetse, klassieke gerechten op tafel zetten, waarom? Omdat iedereen ze lekker vind en ze perfect passen bij een winters maal met vrienden. Aan zo’n heerlijk comfortabel gerecht als een aardappeldauphinoise zou je eigenlijk niet moeten sleutelen. Toch is deze klassieker spannender en wat frisser met de toevoeging van knolselderij. 
Ingrediƫnten voor 4 personen

3 tenen knoflook fijngehakt
ongeveer 200 gram geraspte oude kaas
250 ml melk
250 ml room
1 eetlepel zachte roomboter

2 laurierblaadjes
de blaadjes van 2 takjes tijm
gemalen nootmuskaat
ongeveer 300 gram vastkokende aardappelen in dunne plakjes
ongeveer 300 gram knolselderij geschild en in dunne plakjes
peper en zout
1 handje fijngehakte peterselie

verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de room en de melk in een pan en zet deze op laag vuur.
Doe er de laurier, knoflook en tijm in. Maal er zout en peper over en roer er een halve theelepel nootmuskaat door.
Laat het mengsel rustig heet worden maar niet koken.
Neem de pan van het vuur en zet weg voor later. 
Vet een ruime ovenschaal royaal in met de boter. Schik eerst een laag aardappelschijfjes over de bodem, dan een laag knolselderij, wissel weer af met aardappel tot alles op is.
Vis de laurierblaadjes uit het roommengsel en schenk dit in de ovenschaal. Bestrooi met de kaas en zet ongeveer 50 minuten in de oven. Check altijd of de dauphinoise gaar is door even te prikken met een vork, de ingrediƫnten moeten mooi zacht zijn en het korstje goudbruin en knapperig.
Bestrooi met fijngehakte peterselie. Laat even 5 minuten rusten voordat je serveert.

3 opmerkingen:

  1. Dauphinoise is toch wel een van mijn favoriete bijgerechten, heerlijk! Te vaak eten is misschien niet heel verstandig, maar zo met de feestdagen mag alles;) Top idee met die knolselderij!x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk idee combineren met knolselderij. Klinkt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen