vrijdag 14 november 2014

rundvleestajine met dadels


Nog steeds ben ik elke week aan het kokkerellen met mijn tajine. Nadat ik een aantal recepten uit boeken nauwkeurig heb gevolgd is het principe van de tajine mij bekend. Nu experimenteer ik zelf met ingrediƫnten. Als een tajine extreem lekker uit de verf komt schrijf ik het recept meteen op. Voor mezelf, maar ook voor sarahaandekook natuurlijk!

Ingrediƫnten voor 2 personen

350 gram (of meer) riblappen in repen gesneden
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngesneden
2 cm gember geschild en fijngesneden
1 rode peper fijngesneden (zaadlijsten eventueel verwijderd)
1 theelepel kaneel
1 theelepel kurkuma
1 plukje saffraan (ongeveer 8 sliertjes)
1 eetlepel oranjebloesemwater (te koop bij goed gesorteerde supermarkten, Turkse winkels en de toko)
2 eetlepels gembersiroop
12 dadels ontpit
Geroosterd sesamzaad om te garneren

Verhit olie in de tajine en bak het vlees rondom bruin. Zet het vuur lager en voeg de specerijen toe, bak 1 minuut.
Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe. Fruit ongeveer 10 minuten terwijl je regelmatig omschept.
Voeg dan 1 koffiekopje water toe en het oranjebloesemwater.
Zet de deksel op je tajine laat een uur sudderen op het laagste vuur. (gebruik een vlamverdeler bij een aardewerken tajine)
Besprenkel het mengsel vervolgens met de gembersiroop en verdeel de dadels erover. Sluit de tajine af en laat nog een uur sudderen.
Proef en voeg naar smaak zout en peper toe aan het gerecht.
Garneer met de sesamzaadjes.

Serveer met warme rijst of couscous.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen