dinsdag 18 november 2014

knolselderijsoep met croutons en Parmezaanse kaas


De knolselderij is ondanks zijn grillige uiterlijk een allemansvriend. Je kunt hem voor verschillende gerechten als basis gebruiken. Hij wordt vaak in soep gebruikt, maar niet als hoofdingrediënt, jammer, want knol is lekker! Proef maar eens een stukje rauw. Deze soep is heerlijk zacht en de smaak van de knol is lekker herfstig. Één kom van deze soep en je krijgt een enorme hoeveelheid groenten en vitamines binnen. Dat is een leuke bijkomstigheid deze gure dagen.

Ingrediënten voor 6 porties

croutons:
½ oud wit stokbrood
4 eetlepels olijfolie
grof zout en peper

soep:
1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
1 flinke ui gesnipperd
3 tenen knoflook fijngesneden

1 eetlepel boter
3 takjes tijm, alleen de blaadjes
1 liter groentebouillon
1 flinke hand verse peterselie fijngehakt
olijfolie
geraspte Parmezaanse kaas
1 handje gehakte verse peterselie
zout en peper


Maak eerst de croutons.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Scheur het brood in stukken en doe in een ruime schaal.
Verdeel er de olijfolie over en schep goed om.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het brood er over uit. Bestrooi met zout en peper en bak in een paar minuten de croutons goudbruin en knapperig. Dit gaat snel!
Laat de croutons afkoelen en zet ze weg voor later.  
Verhit de boter in een soeppan en doe er de knolselderij, uien, knoflook en tijm bij. Bak dit 5 minuten op laag vuur. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Laat de soep rustig pruttelen tot de knolselderij goed gaar is, dit duurt 20 a 25 minuten.
Pureer de soep met een blender of staafmixer heel glad.
Voeg wat water toe als je de soep te dik vindt.
Proef de soep op zout en peper.
Schep hem in kommen en bestrooi met Parmezaanse kaas.
Besprenkel met olijfolie en verdeel er de croutons en peterselie over.
Maal er nog een beetje grof zout en peper over en serveer.


1 opmerking: