woensdag 1 oktober 2014

tarte tatin van peer





Een variant op de klassieke tarte tatin met appel. Die ook heerlijk is trouwens. Peren hebben een zachtere smaak, door ze eerst te marineren haal je de smaak op en krijg je een echte perentaart. Ik serveer de tarte tatin vaak simpel met wat geroosterd amandelschaafsel of andere geroosterde nootjes, maar als toetje is het leuk om er likeur over te sprenkelen en te serveren met lobbige slagroom.

Ik gebruikte een ovenvaste koekenpan van 23 cm doorsnee. Heb je geen koekenpan die geschikt is voor de oven? Maak dan de karamel en schep deze snel in een ovenschaal voordat je verder gaat met het recept.


Ingrediƫnten voor het deeg

330 gram bloem
100 gram basterdsuiker
geraspte schil van ½ citroen
1 mespuntje zout
180 gram koude boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water

vulling:

sap van 2 citroenen
1 borrelglaasje Ammaretto (amandellikeur)
2 eetlepels amandelschaafsel
50 gram boter
150 gram suiker


Pers de citroenen uit en meng het sap met de Ammaretto. Marineer de peren een half uurtje in het sapmengsel.
mix de bloem, suiker, zout en citroenschil in een grote kom.
Snijd de boter in stukjes en wrijf ze met je vingertoppen door het droge mengsel. Tot een kruimelige massa.
Doe de eidooier en water erbij en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal. Als het echt te droog is doe je er nog een lepel koud water bij. Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg hem in die koelkast terwijl je de rest voorbereidt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
Laat de suiker en boter op laag vuur smelten in een ovenvaste koekenpan. Giet ondertussen de peren af en dep ze droog.
Als de karamel mooi lichtbruin en zacht is leg je de peren met de bolle kant omhoog in de pan. Haal de pan van het vuur.
Rol op een met bloem bestoven werkblad de deegbal uit tot een lap die op de pan past. Dek de peren af met de deeglap en duw hem rondom aan in de pan en maak met een mes een kruisje in het midden. Zet de tarte tatin 45 minuten in de oven.
Laat 10 minuten rusten voordat je de taart omkeert op een bord. Pas op, er kan wat vocht uit lopen.
Serveer in punten bestrooid met amandelschaafsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen