zondag 12 oktober 2014

pompoensoep met kokos en pinda


Na de klassieke pompoensoep en de herfstige pompoensoep met appels mag toch deze oosterse versie met pompoen niet ontbreken. Heel makkelijk en simpel verkrijgbare ingrediƫnten. Citroengras is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar en zeker bij Turkse winkels. Ik heb altijd een voorraadje citroengrasstengels in de vriezer, zo grijp ik nooit mis. Rode pepers trouwens ook!
Ingrediƫnten voor 4 tot 6 personen
1 flespompoen geschild, schoon en in blokjes
1 eetlepel olie om te bakken
6 sjalotten fijngesnipperd
3 tenen knoflook fijngesneden
1 rode peper fijngesneden en zaadlijsten verwijderd
3 cm gember geraspt
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
1 eetlepel kerrie massala
1 stengel citroengras (kneus deze een beetje)
1 blik kokosmelk (400 ml)
750 ml bouillon naar keuze
2 handjes pinda’s fijngehakt
1 bosje koriander alleen de blaadjes
Scheutje gembersiroop
peper en zout
Verhit de olie in een flinke soeppan. Fruit de sjalotten, gember, knoflook en rode peper 5 minuten op laag vuur, voeg de specerijen toe en fruit nog een minuut. Voeg dan de pompoen toe. Giet de bouillon in de pan en voeg de stengel citroengras toe. Breng aan de kook en kook 20 minuten tot de pompoen mooi gaar is. Haal de pan van het vuur en verwijder de stengel citroengras. Voeg de kokosmelk toe.
Pureer de soep met de staafmixer tot een mooie grove soep.
Zet de pan terug op het vuur en laat hem goed heet worden maar niet koken.
Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
De ene pompoen is een stuk zoeter dan de ander, mis je een beetje zoet, voeg dan naar smaak nog een scheutje gembersiroop toe.
Schep de soep in kommen en verdeel de koriander en gehakte pinda’s over de soep.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heerlijke pompoensoep. Ga ik zeker maken.

    Groetjes Xandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah het is eindelijk weer tijd voor pompoenen, ziet er heerlijk uit dit!

    BeantwoordenVerwijderen