Dit is
echt een ouderwets recept. Remouladesaus heeft zelfs zijn eigen wikipedia
pagina. In dit recept is de knolselderij rustig gemarineerd in een hele basic
remoulade met limoensap.
Je mag
zelf naar hartelust augurkjes, kappertjes, zilveruitjes, bieslook of wat dan
ook toevoegen. De basis is hier slechts de dressing, de knolselderij, olijven
en peterselie. Heerlijke salade bij zelfgebakken vis of een lekkerbek van de
viskraam.
Ohja,
en vooral niet stressen om de mayonaise-achtige saus die je zelf moet maken.
Het is niet vreselijk moeilijk, die mythe moet maar eens afgelopen zijn. De
kunst is: een grote stabiele kom en met een tikje geduld de olie toevoegen. Ook
jij kan dat.
Voor 4 personen (bijgerecht)
1 eidooier
ongeveer 60 ml zonnebloem- arachide- of raapzaadolie
(doe de olie in een kannetje zodat je makkelijk kunt schenken)
1 theelepel gladde mosterd (liefst dyon)
1 limoen
½ knolselderij julienne (in sliertjes) geraspt
1 handje zwarte olijven (of paarse kalamata)
handje verse peterselieblaadjes
peper en zout
Kluts met
een garde de eidooier glad in een grote kom. Klop er de mosterd door.
Schenk er
langzaam terwijl je klopt een dun straaltje olie bij. Blijf kloppen terwijl je
steeds druppelend olie blijft toevoegen. Ga hiermee door tot een zachte, dikke,
witte mayonaise ontstaat. Stop met kloppen en knijp er de halve limoen over
uit. Schep er wat zout en peper door. Zet de saus weg voor later.
Rasp met
de keukenmachine of met een mandoline de knol in hele dunne sliertjes. Schep in
een grote schaal de saus door de knolselderij. Tot de saus helemaal is
opgenomen. Knijp de 2e limoenhelft uit boven de salade.
Dek de
kom af en zet ongeveer 40 minuten weg.
Proef de
salade op zout en peper. Schep goed om.
Verdeel
er wat olijven over en de peterselie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten