zondag 26 oktober 2014

knolselderij remoulade met olijven


Dit is echt een ouderwets recept. Remouladesaus heeft zelfs zijn eigen wikipedia pagina. In dit recept is de knolselderij rustig gemarineerd in een hele basic remoulade met limoensap.
Je mag zelf naar hartelust augurkjes, kappertjes, zilveruitjes, bieslook of wat dan ook toevoegen. De basis is hier slechts de dressing, de knolselderij, olijven en peterselie. Heerlijke salade bij zelfgebakken vis of een lekkerbek van de viskraam.
Ohja, en vooral niet stressen om de mayonaise-achtige saus die je zelf moet maken. Het is niet vreselijk moeilijk, die mythe moet maar eens afgelopen zijn. De kunst is: een grote stabiele kom en met een tikje geduld de olie toevoegen. Ook jij kan dat.

Voor 4 personen (bijgerecht)

1 eidooier
ongeveer 60 ml zonnebloem- arachide- of raapzaadolie
(doe de olie in een kannetje zodat je makkelijk kunt schenken)
1 theelepel gladde mosterd (liefst dyon)
1 limoen

½ knolselderij julienne (in sliertjes) geraspt
1 handje zwarte olijven (of paarse kalamata)
handje verse peterselieblaadjes
peper en zout

Kluts met een garde de eidooier glad in een grote kom. Klop er de mosterd door.
Schenk er langzaam terwijl je klopt een dun straaltje olie bij. Blijf kloppen terwijl je steeds druppelend olie blijft toevoegen. Ga hiermee door tot een zachte, dikke, witte mayonaise ontstaat. Stop met kloppen en knijp er de halve limoen over uit. Schep er wat zout en peper door. Zet de saus weg voor later.
Rasp met de keukenmachine of met een mandoline de knol in hele dunne sliertjes. Schep in een grote schaal de saus door de knolselderij. Tot de saus helemaal is opgenomen. Knijp de 2e limoenhelft uit boven de salade.
Dek de kom af en zet ongeveer 40 minuten weg.
Proef de salade op zout en peper. Schep goed om. 
Verdeel er wat olijven over en de peterselie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten