Het hele jaar door eet ik salades.
Ook in de herfst en de winter. Een panzanella is een salade waarbij je
geroosterd brood toevoegt als onderdeel van de salade. Voor mij beetje tricky,
bang dat het brood nat en zompig wordt. Daarom serveer ik een panzanella voor
de veiligheid altijd met vrij droge ingrediënten, rooster ik het brood flink en
gaat de er dressing pas in de laatste minuut overheen.
Ingrediënten voor 2 a 3 personen
dressing:
2 eetlepels rode wijazijn
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels honing
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes
salade:
50 gram rucola
½ ciabatta in stukken gescheurd
4 eetlepels olijfolie
zout en peper
1 bakje biologische, gerookte spekreepjes
4 sjalotjes in dunne ringetjes
1 handje pijnboompitten
1 handje gedroogde cranberries
Mix alle
ingrediënten voor de dressing en blijf kloppen tot het een mooi egaal mengsel
is, zet weg voor later.
Verwarm
de oven voor op 200 graden.
Doe de
ciabattastukken in een grote kom met de olijfolie. Schep goed om.
Bekleed
een bakplaat met bakpapier en spreid het brood er over uit. Bestrooi royaal met
zout en peper.
Bak in de
oven goudbruin en knapperig. Schep halverwege 1 x om. Blijf in de buurt, dit
kan erg hard gaan! Max 12 minuten.
Rooster
in een droge koekenpan de pijnboompitten en zet ze weg. Verhit dezelfde
koekenpan en bak de spekjes knapperig. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken
op keukenpapier.
Bak in
het vet van de spekjes de sjalotten glazig en zet weg voor later.
Doe de rucola
en ciabatta in een grote schaal en schep goed om. Verdeel er de spekjes,
sjalotten, pijnboompitten en cranberries over. Verdeel er vlak voor het
serveren de dressing over en serveer direct.
Lijkt me heerlijk! Ik pin het receptje even, ga het een keertje maken.
BeantwoordenVerwijderen