donderdag 4 september 2014

perfect gebakken aardappeltjes


Deze gebakken aardappeltjes zijn veel werk. Ik maak ze alleen als ik genoeg tijd heb en als onderdeel van een simpel maal, ze vragen namelijk continue aandacht. Maar het resultaat is heerlijk knapperig! Ik gebruik altijd vastkokende aardappels, het gaat ook met heel licht kruimige, deze zijn iets sneller klaar, maar gaan ook sneller stuk.
Gebruik een olie die goed heet wordt! Ik vind kokosvet het best, maar ook in zonnebloem- of arachideolie gaat het goed.

Ingrediënten

Aardappels in even dunne plakjes (0.5 cm)
2 eetlepels olie om in te bakken
grof zout en peper


Zet voordat je de aardappels snijdt een grote kom water met een paar ijsklontjes klaar.
Doe de aardappelplakjes in het ijswater en roer door. Laat ze ongeveer 15 minuten weken in het water.
Leg een schone droge theedoek klaar. Leg alle plakjes aardappel in èèn laag op de theedoek en dek van met een tweede theedoek. Duw de plakjes goed droog. Ik rol er een deegroller overheen, maar je kunt ze ook goed droogdrukken met je handen.
Verhit de olie een paar minuten in je grootste koekenpan.
Gooi de aardappelschijfjes in de pan. Schud de pan goed heen en weer zodat de plakjes een laagje olie krijgen, sommige zullen toch een beetje aan elkaar gaan plakken maar maak je geen zorgen. Bak de aardappelschijfjes op hoog vuur en schud ze om de paar minuten om. Als je de kleur goed vind draai je het vuur iets lager. (niet helemaal laag dan worden ze slap)
Blijf bakken tot de schijfjes gaar zijn van binnen.
Schep ze uit de pan op een paar lagen keukenpapier en laat twee minuten rusten.
Doe ze in een schaal en maal er zout en peper over.


Tip: ook lekker met wat druppels azijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten