maandag 1 september 2014

biefstuk met kruidenolie


Ik eet niet vaak een biefstuk, dus als ik het doe haal ik een mooi stukje biologisch vlees bij de slager. Ik serveer het zo basic mogelijk. Gebakken met peper en zout, soms een snelle pepersaus erbij, zelfgemaakte kruidenboter of deze kruidenolie. Nu mijn kruidentuin er nog mooi bij staat kan ik een mengsel rechtstreeks uit de tuin plukken. Dit zorgt voor verassende combi’s! In de winter maak ik deze olie met verse tijm en rozemarijn uit de supermarkt. Gebruik dus vooral de kruiden die je zelf lekker vind!

Ingrediƫnten voor twee personen

2 biefstukken van goede kwaliteit
neutrale olie om te bakken of geklaarde boter
peper en zout
2 eetlepels mooie olijfolie
een mengsel van je verse kruiden (harde steeltjes verwijderd)
hier gebruikte ik basilicum, oregano en tijm
2 theelepels balsamicoazijn

Haal een uur voordat je begint de biefstukken uit de koelkast.
Laat ze afgedekt rusten.
Doe de kruiden met de olijfolie in een vijzel. Draai rondjes met de bolle kant door de vijzel tot de kruiden gemalen zijn en de olie mooi groen.
Zet een bord klaar met een stuk aluminiumfolie.
Laat de olie in een koekenpan gloeiend heet worden. Leg de biefstukken in de pan en laat ze dichtschroeien op hoog vuur. Draai pas na 4 minuten om. Bak de andere zijde van de biefstuk precies even lang. Wil je je biefstuk rood vanbinnen? Neem uit de pan en pak in aluminiumfolie, laat 3 minuten rusten. Wil je medium, bak dan beide kanten op iets lager vuur nog 1 minuut voor je verder gaat.
Leg de biefstukken op de borden en druppel er de kruidenolie en azijn over. Maal er flink grof zout en peper over en serveer meteen.

Met gebakken aardappeltjes en een salade een verrukkelijk feestmaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten