woensdag 30 juli 2014

Tajine met kippendijtjes en abrikozenSinds kort ben ik de trotse eigenaar van een tajine.
Omdat in elke kast in mijn huis keukenapparaten en pannen staan moest ik afscheid nemen van de römertopf om zo een plaats vrij te maken. Er is een wereld voor mij open gegaan! Ik hield altijd al van slow-cooking, en met de tajine is dit echt een feest! Wekenlang probeerde ik allerlei recepten uit. Maar het principe is zo simpel dat ik al snel mijn eigen gerechten begon te maken. Of ik ook tajine recepten moest bloggen was nog even een vraag.Ik bedoel, niet iedereen heeft een tajine in huis. Toch kan ik het iedereen aanraden! Voor 2 a 3 tientjes heb je een prima aardewerken tajine. Koop hem bij een kookwinkel, zo weet je zeker dat hij niet alleen als decoratiestuk bedoeld is.
In nood kun je ook een braadpan gebruiken. Het effect is dan wel iets anders.   

Ingrediënten voor twee personen

Olie om in te bakken
2 uien fijngesneden
2 tenen knoflook fijngesneden
1 gele paprika in repen

1 rode peper fijngesneden en zaadlijsten verwijderd
4 biologische kippendijtjes met vel en bot
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 afgestreken theelepel kaneel
1 bosje peterselie fijngehakt
300 ml kokend water
20 gedroogde abrikozen
2 handjes verse korianderblaadjes
zout en peper
rijst of couscous om erbij te serveren

Verhit een flinke scheut olie in de tajine en braad de kippendijen rondom. Neem ze uit de pan.
Doe de rode peper, ui, knoflook en paprika in de tajine en fruit dit op laag vuur 10 minuten. Roer de komijn, kurkuma, kaneel, zout en peper en peterselie erdoor. Leg de abrikozen op dit mengsel en verdeel de kippendijtjes erover. Voeg het water toe. (het geeft niet als de kip niet helemaal onder staat) Sluit de tajine en laat drie uur heel zacht garen, gebruik een vlamverdeler. 
Controleer af en toe het gerecht, als er erg veel vet uit de kip op komt drijven dan schep je dit weg met een soeplepel. Draai de kippendijtjes halverwege een keer om.
Neem de pan van het vuur en proef op zout en peper.
Bestrooi met verse koriander en serveer met rijst of couscous. 

1 opmerking: