zondag 6 juli 2014

mijn scones met citroen en rozijnen



Als kind ben ik met mijn ouders op vakantie geweest naar Engeland. Een moeilijke eter ben ik never nooit geweest, maar ik griezelde daar van de cheddar, spek, worsten en natte bonen in tomatensaus. Gelukkig waren de zoetigheden in Engeland overal verrukkelijk. Met als resultaat dat ik mezelf 10 dagen lang tegoed deed aan chocolate fudge cake, jamtaartjes, trifle en scones! Tegenwoordig ben ik niet meer zo’n zoetekauw. Maar een verse scone met jam kan ik niet weerstaan. Ik maak ze graag met citroenrasp, hoort niet… ik weet het!


Ingrediƫnten voor 6 flinke scones

225 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram ijskoude boter in blokjes
1 zakje bakpoeder
½ theelepel zout
2 flinke eetlepels basterdsuiker
75 ml melk
2 handjes blauwe rozijnen
geraspte schil van 1 biologische citroen (alleen het geel!)
1 ei

verwarm de oven voor op 225 graden.

De kunst is om het deeg zo min mogelijk aan te raken.
Dus werk snel en je scones worden heerlijk luchtig.

Klop in een kom de ei en melk. Doe 2 eetlepels van dit mengsel in een apart kommetje om de scones mee te bestrijken.
Doe het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suiker, zout, citroenschil en rozijnen in een grote mengkom en schep goed door elkaar. Doe de blokjes boter erbij en wrijf tot je de consistentie hebt van broodkruim. Stop meteen met mengen. Duw een kuiltje in het midden en giet het melk-eimengsel er in 1 keer in. Kneed in zo kort mogelijke tijd een samenhangend deeg en laat het los.
Bestuif je werkblad met een heel klein beetje bloem. Rol het deeg uit tot een 4 cm dikke lap. Steek rondjes uit met een glas.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de scones er op.
Bestrijk de scones met het achtergehouden melkmengsel.
Bak de scones circa 10 minuten bovenin de oven.
Ze zijn gaar als ze mooi lichtgoudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een bord en serveer met slagroom of mascarpone en jam. 

De prachtige Le Creuset bekers zijn afkomstig uit de webshop 12cook.com een heerlijke webwinkel met een uitgebreid gesorteerde collectie. 




1 opmerking: