Ik ben dol op toetjes als crumble en
trifle. Omdat een crumble uit de oven voor mij hèt toetje is om mijn gasten mee
te verwennen wilde ik dolgraag een koude versie bedenken. Natuurlijk kun je
gewoon een crumble bakken en laten afkoelen, maar dat lijkt me echt zonde.
Daarom een romig, fruitig toetje met crumblekorst!
Ingrediënten 4 kleine crumbles
Deeg:
100 gram bloem
75 gram koude roomboter
1 snufje zout
50 gram suiker
2 handjes gedopte en een beetje geplette walnoten
vulling:
300 gram blauwe bessen of ander zacht zomerfruit
6 flinke eetlepels mascarpone
3 eetlepels poedersuiker
sap en rasp van een ½ citroen
Verwarm
de oven voor op 200 graden.
Meng de
bloem, suiker, boter en zout met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg.
Dit kun je ook met de keukenmachine toen, pulseer een paar keer kort tot een
broodkruimachtige massa is ontstaan. Schep er de walnoten door en zet het
kruimeldeeg 30 minuten in de koelkast.
Spreid
bakpapier uit over een bakplaat. Schep er de deegkruimels over uit en bak ze
goudbruin in de oven. Dit duurt ongeveer tien minuten, maar houd in de gaten
soms gaat het sneller! Neem ze uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.
Klop de
mascarpone luchtig met de poedersuiker, citroenrasp en citroensap. Verdeel het
mascarponemengsel over de bakjes, en vervolgens het fruit. Schep er op het
laatste moment de afgekoelde kruimellaag over en serveer direct.
Wat een handig recept, toch crumble en niet warm, heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee!
BeantwoordenVerwijderen