zondag 27 juli 2014

koele crumbleIk ben dol op toetjes als crumble en trifle. Omdat een crumble uit de oven voor mij hèt toetje is om mijn gasten mee te verwennen wilde ik dolgraag een koude versie bedenken. Natuurlijk kun je gewoon een crumble bakken en laten afkoelen, maar dat lijkt me echt zonde. Daarom een romig, fruitig toetje met crumblekorst!


Ingrediënten 4 kleine crumbles

Deeg:
100 gram bloem
75 gram koude roomboter
1 snufje zout
50 gram suiker
2 handjes gedopte en een beetje geplette walnoten

vulling:
300 gram blauwe bessen of ander zacht zomerfruit
6 flinke eetlepels mascarpone
3 eetlepels poedersuiker
sap en rasp van een ½ citroen

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bloem, suiker, boter en zout met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg. Dit kun je ook met de keukenmachine toen, pulseer een paar keer kort tot een broodkruimachtige massa is ontstaan. Schep er de walnoten door en zet het kruimeldeeg 30 minuten in de koelkast.
Spreid bakpapier uit over een bakplaat. Schep er de deegkruimels over uit en bak ze goudbruin in de oven. Dit duurt ongeveer tien minuten, maar houd in de gaten soms gaat het sneller! Neem ze uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.
Klop de mascarpone luchtig met de poedersuiker, citroenrasp en citroensap. Verdeel het mascarponemengsel over de bakjes, en vervolgens het fruit. Schep er op het laatste moment de afgekoelde kruimellaag over en serveer direct. 2 opmerkingen: