dinsdag 10 juni 2014

Mullisoep alias Mulligatawnysoep



Vroeger maakte mijn moeder altijd ‘mullisoep’, een tijdje mijn lievelingssoep. Toen ik in de horeca ‘mulligatawnysoep’ zag opduiken ging er een belletje rinkelen. Hee, dat is vast Mo’s mullisoep! Ik vroeg hoe ze eigenlijk zo lang geleden aan zo’n recept was gekomen en het bleek dat ze ooit een blik mulligatawnysoep kocht bij de Xenos op de Nieuwendijk. In 1975 haha! Vervolgens vond ze het recept in een Engels damesblad.
Na een beetje research kwam ik er achter dat in deze recepten de specerijen en andere smaakmakers inderdaad overeenkwamen met de soep die ik ken. De vulling varieert nogal. De een gebruikt kippenvlees en voegt linzen toe, er bestaan versies zonder groenten, met kokosmelk en er zijn veel vegetarische versies. Hieronder staat het recept precies zoals ik hem vroeger thuis kreeg. Een heerlijk kruidige, gevulde en verassende soep.

Ingrediënten voor een flinke pan

1 ui fijngesneden
200 gram mager rundergehakt
1 venkel fijngesneden
1 rode peper fijngesneden en zaadlijsten verwijderd
3 cm gember geschild en geraspt
2 tenen knoflook fijngesneden
1 flinke theelepel komijn
1 flinke theelepel kaneel
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
2 theelepels kerriepoeder
1 liter kippenbouillon
1 blik tomatenblokjes op sap
1 klein kopje rijst
sap van ½  citroen
koriander of andere verse kruiden om te serveren
kokosolie of andere neutrale olie om te bakken

Verhit een beetje olie in een pan met dikke bodem.
Fruit de venkel, ui, rode peper, gember en knoflook een paar minuten om middelhoog vuur. Voeg het gehakt erbij, draai het vuur iets hoger en bak het rul en bruin. Roer de specerijen door het mengsel en bak nog 1 minuut.
Doe de bouillon en de tomatenblokjes bij de soep en breng aan de kook. Laat een half uurtje zacht koken. Roer de rijst door de soep en laat rustig gaar worden.  
Proef en voeg royaal zout en peper toe. Schep de soep in kommen, besprenkel met wat citroensap en verse koriander.

Deze soep laat zich prima invriezen. Heerlijk om nog een flinke portie achter de hand te hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen