vrijdag 6 juni 2014

hartige taart met gegrilde groentenEen goed hartig taartrecept hoort in elke keuken thuis. Het is een soort joker, een vliegende keep die je kunt inzetten op allerlei momenten, koud en warm. Denk aan een lunch, een picknick, een vega diner, een ‘bring your own’ feestje, zelfs als bijgerecht bij een barbecue. Ideaal om een dag van te voren te maken, makkelijk vervoerbaar en ik kom zelden iemand tegen die niet houdt van een goeie groentetaart. Deze versie is met gegrilde paprika en courgette, maar je kunt allerlei groenten gebruiken!  

Ingrediënten

6 velletjes bladerdeeg
4 eieren
2 uien fijngesnipperd
1 bekertje crème fraiche
1 rode paprika schoongemaakt in stukken
1 gele paprika schoongemaakt in stukken
1 courgette in plakken
4 eetlepels geraspte oude kaas
peper en zout
olie in om te vetten

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
Vet een springvorm of siliconenvorm in met olie.
Stapel de velletjes bladerdeeg op en rol uit tot een lap.
Bekleed de taartvorm met de bladerdeeg. Prik er gaatjes in met een vork en zet de vorm in de koelkast.
Verwarm een grillpan of elektrische grill voor en grill de courgette tot hij zacht is en mooie bruine grillstrepen heeft.
Leg de paprika’s op een met aluminiumfolie beklede bakplaat met de schil omhoog. Grill ze onder de ovengrill tot ze zwarte blaren hebben. Laat afkoelen in een kom die je afsluit met een bord.

Schakel de oven naar de normale stand en verwarm voor op 180 graden.
Kluts in een grote mengkom de eieren met de crème-fraiche en de geraspte kaas. Schep er de uien door en maal er peper en zout door. 
Trek de velletjes van de paprika’s en gooi weg. Schep de paprika’s door het eimengsel. Schenk het mengsel in de vorm.
Verdeel er de plakken courgette over.
Bak de taart 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is gaar als het midden helemaal gestold is. Laat de taart 10 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt.
Serveer de taart in punten met een groene salade. 

tip: geen bladerdeeg in huis? Ook zonder bladerdeeg kun je deze taart maken. Gebruik dan wel een siliconen bakvorm tegen het lekken. 

1 opmerking: