Van kookpunt.nl
ontving ik een tijdje geleden een prachtige gietijzeren Lodge koekenpan. Deze
zware pan van 23 cm doorsnede is helemaal uit èèn stuk gietijzer gemaakt en is
daardoor geschikt voor alle warmtebronnen. Ideaal dus om een gerecht op het
vuur te maken en nog even na te garen of te gratineren in de oven! Meteen dacht
ik; ik ga een tarte tatin maken! Met deze pan maak je simpelweg de vulling in
op het vuur, druk het deeg er in en zet het in zijn geheel in de oven! Ideaal!
Het deeg
kun je maken met de keukenmachine, ik maak het zelf liever met de hand. Met een
keukenmachine kneed je het deeg snel te lang waardoor het soms niet mooi bros en
knapperig wordt in de oven.
Ingrediënten voor het deeg
330 gram bloem
100 gram basterdsuiker
geraspte schil van ½ citroen
180 gram koude boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water
vulling:
3 rabarberstengels in stukken van 4 cm
50 gram boter
100 gram suiker
verwarm
de oven voor op 180 graden.
mix de
bloem, suiker, zout en citroenschil in een grote kom.
Snijd de
boter in stukjes en wrijf ze met je vingertoppen door het droge mengsel. Tot
een kruimelige massa.
Doe de
eidooier en water erbij en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal. Als het echt
te droog is doe je er nog een lepel koud water bij. Wikkel de deegbal in
plasticfolie en leg hem in die koelkast terwijl je de rest voorbereid.
Gebruik
een koekenpan die ook in de oven kan. Als je deze niet hebt, maak dan de
karamel zoals hieronder beschreven en giet hem in een ovenschaal of bakvorm
voordat je verdergaat.
Doe de
suiker en boter in de pan en zet op laag vuur. Roer tot de boter gesmolten is. Wacht daarna geduldig tot een mooie lichtbruine karamel ontstaat zonder te roeren.
Puzzel nu
snel de rabarberstelen over de bodem van de pan met de bolle kant naar beneden.
Neem de pan van het vuur. Rol het deeg uit tot een ronde lap die over de pan
past. Leg op de rabarber en druk de randen goed in. Maak in het midden een
kruisje met een mes.
Bak de
taart 45 minuten. Tot de bodem mooi gaar is. Laat 10 minuten rusten, snijd de taart rondom los uit de pan. Leg een bord over de pan en draai de tarte tatin om, til voorzichtig de pan op. Garneer eventueel met eetbare bloemen. Enjoy!
Wil je ook
zo’n ideale gietijzeren Lodge koekenpan? Hij is voor slechts € 29,00 te bestellen op kookpunt.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten