donderdag 29 mei 2014

rabarber tarte tatin met review Lodge logic pannen!


Van kookpunt.nl ontving ik een tijdje geleden een prachtige gietijzeren Lodge koekenpan. Deze zware pan van 23 cm doorsnede is helemaal uit èèn stuk gietijzer gemaakt en is daardoor geschikt voor alle warmtebronnen. Ideaal dus om een gerecht op het vuur te maken en nog even na te garen of te gratineren in de oven! Meteen dacht ik; ik ga een tarte tatin maken! Met deze pan maak je simpelweg de vulling in op het vuur, druk het deeg er in en zet het in zijn geheel in de oven! Ideaal!
Het deeg kun je maken met de keukenmachine, ik maak het zelf liever met de hand. Met een keukenmachine kneed je het deeg snel te lang waardoor het soms niet mooi bros en knapperig wordt in de oven.


Ingrediënten voor het deeg

330 gram bloem
100 gram basterdsuiker
geraspte schil van ½ citroen
1 mespuntje zout
180 gram koude boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water

vulling:

3 rabarberstengels in stukken van 4 cm
50 gram boter
100 gram suiker

verwarm de oven voor op 180 graden.
mix de bloem, suiker, zout en citroenschil in een grote kom.
Snijd de boter in stukjes en wrijf ze met je vingertoppen door het droge mengsel. Tot een kruimelige massa.
Doe de eidooier en water erbij en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal. Als het echt te droog is doe je er nog een lepel koud water bij. Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg hem in die koelkast terwijl je de rest voorbereid.

Gebruik een koekenpan die ook in de oven kan. Als je deze niet hebt, maak dan de karamel zoals hieronder beschreven en giet hem in een ovenschaal of bakvorm voordat je verdergaat.
Doe de suiker en boter in de pan en zet op laag vuur. Roer tot de boter gesmolten is. Wacht daarna geduldig tot een mooie lichtbruine karamel ontstaat zonder te roeren. 
Puzzel nu snel de rabarberstelen over de bodem van de pan met de bolle kant naar beneden. Neem de pan van het vuur. Rol het deeg uit tot een ronde lap die over de pan past. Leg op de rabarber en druk de randen goed in. Maak in het midden een kruisje met een mes.
Bak de taart 45 minuten. Tot de bodem mooi gaar is. Laat 10 minuten rusten, snijd de taart rondom los uit de pan. Leg een bord over de pan en draai de tarte tatin om, til voorzichtig de pan op. Garneer eventueel met eetbare bloemen. Enjoy! 

Wil je ook zo’n ideale gietijzeren Lodge koekenpan? Hij is voor slechts € 29,00 te bestellen op kookpunt.nl 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen