Ik heb mijn lievelingskookboeken maar
dit verandert steeds. Soms is er een kookboek waar ik wekelijks fanatiek uit
kook, alles lukt en heerlijk is en waarvan ik nieuwe recepten leer. Dit is dan meestal tijdelijk mijn
favoriet.
De boeken waar het allemaal ooit mee
begonnen is komen uit de serie The River Cafe. Van Rose Gray en Ruth Rodgers.
Deze twee dames zijn eigenaar van The River Cafe in London. Ik ben er nog nooit
geweest, schande. In hun restaurant hebben koks gewerkt die later zelf enorm succesvol
zijn geworden, denk aan Jamie Oliver, Stevie Parle, Hugh Fearnley-Whittingstall
en meer.
Ik hou zo erg van hun boeken omdat de recepten zo helder en clean
zijn. Altijd weinig ingrediënten en de recepten worden in twee, hoogstens drie
stappen uitgelegd.
De recepten voelen altijd een beetje
Italiaans en Frans aan. In het ‘The River Cafe groen’ gaat het voornamelijk
over groenten, de ‘Easy’ serie is een verzameling van salade’s, pasta, vlees,
vis, toetjes en taarten.
Dit zijn de eerste kookboeken waar ik
uit begon te koken en nog steeds de kookboeken die ik pak om mijn
receptengeheugen op te frissen.
Het belangrijkste kookboek uit mijn
collectie is het Wannée Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, uitgegeven
in 1910. Toen ik mijn ouderlijk huis verliet mocht ik het meenemen. Na een week
kochten mijn ouders een nieuwe (het wordt nog steeds gedrukt) omdat het boek
toch onmisbaar bleek.
In dit boek staat voor mijn gevoel
alles, van de basisbeginselen tot een uitgebreid 6 gangen menu of buffet. Als
ik een bepaalde ingewikkelde saus wil maken, boterkoek, wentelteefjes,
pannenkoeken, een marinade, een groot braadstuk, een onbekende vis, you name
it, hier staat het in. Ideaal om trucjes, tips en klassieke bereidingswijze in
op te zoeken.
Het volgende boek is geen kookboek. De
Smaakbijbel van Niki Segnot. Heel veel inspiratie voor nieuwe recepten en combinaties komen uit
dit boek. Het is namelijk een encyclopedie met smaken. Keurig op alfabet worden
smaken en geuren omschreven, gecombineerd en uitgelegd met hier en daar een
recept. Ik vind het superleuk om te lezen waarom koffie en chocolade zo goed
samengaan en waarom je bepaalde kazen met citrusfruit moet combineren en andere
met noten. Tot nu toe heb ik 100.000 dingen opgezocht in de smaakbijbel, maar
het staat nog op mijn to do list om dit boek van a tot z uit te lezen.
Wat is jou favoriete basiskookboek?
Wat leuk om te zien, ik ken deze allemaal nog niet:)
BeantwoordenVerwijderen