vrijdag 23 mei 2014

mijn kookboeken, de basis.


Mijn huis puilt uit van de kookboeken en de verleiding om steeds weer nieuwe aan te schaffen is moeilijk te weerstaan. Elke keer als ik met een kookboek in mijn handen bij de boekwinkel sta denk ik: is dit een aanvulling voor mijn collectie? Staat er iets in wat ik niet ken? En terwijl ik het boek doorblader moet ik minimaal tien recepten tegenkomen die ik meteen wil koken. Dan mag het.

Ik heb mijn lievelingskookboeken maar dit verandert steeds. Soms is er een kookboek waar ik wekelijks fanatiek uit kook, alles lukt en heerlijk is en waarvan ik nieuwe recepten leer. Dit is dan meestal tijdelijk mijn favoriet.


De boeken waar het allemaal ooit mee begonnen is komen uit de serie The River Cafe. Van Rose Gray en Ruth Rodgers. Deze twee dames zijn eigenaar van The River Cafe in London. Ik ben er nog nooit geweest, schande. In hun restaurant hebben koks gewerkt die later zelf enorm succesvol zijn geworden, denk aan Jamie Oliver, Stevie Parle, Hugh Fearnley-Whittingstall en meer. 


Ik hou zo erg van hun boeken omdat de recepten zo helder en clean zijn. Altijd weinig ingrediënten en de recepten worden in twee, hoogstens drie stappen uitgelegd.
De recepten voelen altijd een beetje Italiaans en Frans aan. In het ‘The River Cafe groen’ gaat het voornamelijk over groenten, de ‘Easy’ serie is een verzameling van salade’s, pasta, vlees, vis, toetjes en taarten.
Dit zijn de eerste kookboeken waar ik uit begon te koken en nog steeds de kookboeken die ik pak om mijn receptengeheugen op te frissen.


Het belangrijkste kookboek uit mijn collectie is het Wannée Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, uitgegeven in 1910. Toen ik mijn ouderlijk huis verliet mocht ik het meenemen. Na een week kochten mijn ouders een nieuwe (het wordt nog steeds gedrukt) omdat het boek toch onmisbaar bleek.
In dit boek staat voor mijn gevoel alles, van de basisbeginselen tot een uitgebreid 6 gangen menu of buffet. Als ik een bepaalde ingewikkelde saus wil maken, boterkoek, wentelteefjes, pannenkoeken, een marinade, een groot braadstuk, een onbekende vis, you name it, hier staat het in. Ideaal om trucjes, tips en klassieke bereidingswijze in op te zoeken.
Het volgende boek is geen kookboek. De Smaakbijbel van Niki Segnot. Heel veel inspiratie voor nieuwe recepten en combinaties komen uit dit boek. Het is namelijk een encyclopedie met smaken. Keurig op alfabet worden smaken en geuren omschreven, gecombineerd en uitgelegd met hier en daar een recept. Ik vind het superleuk om te lezen waarom koffie en chocolade zo goed samengaan en waarom je bepaalde kazen met citrusfruit moet combineren en andere met noten. Tot nu toe heb ik 100.000 dingen opgezocht in de smaakbijbel, maar het staat nog op mijn to do list om dit boek van a tot z uit te lezen.Wat is jou favoriete basiskookboek?

1 opmerking: