Een paar jaar geleden in Zuid-Frankrijk ontdekte ik Piment‘d Espelette. Een beroemde peper uit Frankrijk.
Espelette is
een plaatsje in Frans Baskenland, niet ver van Biarritz. De enige
espelettepeper, die de naam mag dragen, komt daar vandaan. Mocht je in de buurt
zijn dan weet je wat je te doen staat! ;)
De
piment is een gedroogde rode peper in poedervorm. De espelette peper heeft
zoveel smaak dat hij met gemak zwarte peper kan vervangen. Naast de pittigheid
proef je een rijke rokerige paprikasmaak, en een volle smaak van peper. Dit
piment is echt zo lekker voor van alles! Ik gebruik hem graag als marinade voor
vlees, bestrooi lichtjes mijn geroosterde groenten er mee, het is ook heerlijk
door curries, bij vis en schaaldieren, kortom je
kunt talloze gerechten verrijken met de spannende smaak van Espelette. Helaas is dit product moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ik kom het eigenlijk ook nooit tegen in kookboeken hoewel ik het laatst voor het eerst zag in Chez Rachel van Rachel Khoo. Gelukkig heeft 1000en1smaken.nl een prachtig assortiment espeletteproducten en mag ik een pakket weggeven met piment d'espelette poeder, confiture en olie. Zo kun je de smaak meteen toepassen in onderstaand recept of eigen experiment.
niet gewonnen? Bestel hier je Espelette!
Wil jij die winnen? Reageer via facebook, Twitter of onder dit bericht.
kunt talloze gerechten verrijken met de spannende smaak van Espelette. Helaas is dit product moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ik kom het eigenlijk ook nooit tegen in kookboeken hoewel ik het laatst voor het eerst zag in Chez Rachel van Rachel Khoo. Gelukkig heeft 1000en1smaken.nl een prachtig assortiment espeletteproducten en mag ik een pakket weggeven met piment d'espelette poeder, confiture en olie. Zo kun je de smaak meteen toepassen in onderstaand recept of eigen experiment.
niet gewonnen? Bestel hier je Espelette!
Wil jij die winnen? Reageer via facebook, Twitter of onder dit bericht.
Ingrediënten voor 2 personen
2 kippenbouten of 4 kippendijtjes met vel en bot
1 ui fijngesneden
2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
1 puntpaprika schoongemaakt en in repen
een stuk of 10 kleine aardappeltjes gehalveerd
4 eetlepels olie
2 theelepels piment d’espelette
zout
1 handje verse kruiden zoals peterselie, koriander of oregano
Dit
gerecht is een echte crowd-pleaser ideaal om voor een grote groep te maken.
Maar ook heerlijk met zijn tweetjes.
Doe
de ui, bleekselderij en paprika in een ruime ovenschaal.
Schep
er 2 eetlepels olie door en roer de groenten goed door elkaar.
Leg
de kip met het vel omhoog op de groenten.
Verdeel
de aardappeltjes tussen de kip met het snijvlak naar beneden.
Besprenkel
met twee eetlepels olie. Bestrooi de ovenschotel met zout en de piment
d’espelette. Zet de kip 1 uur in de oven. Ze is gaar als je er in prikt en het
vocht wat er uit komt helder is en de aardappels mooi gaar zijn.
Bestrooi
met verse kruiden en serveer direct!
Het ziet er heerlijk uit je kip d’espelette.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Xandra
Een tijdje geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een wat van dit poeder. Heerlijk. De bodem is in zicht, dus een nieuwe lading zou zeker welkom zijn. Jouw kip d'espelette ga ik zeker maken met wat ik nog heb!
BeantwoordenVerwijderenZiet er erg lekker uit en het rokige paprikasmaak klinkt goed!
BeantwoordenVerwijderen