woensdag 21 mei 2014

kip d’espelette met winactie!



Een paar jaar geleden in Zuid-Frankrijk ontdekte ik Piment‘d Espelette. Een beroemde peper uit Frankrijk.
Espelette is een plaatsje in Frans Baskenland, niet ver van Biarritz. De enige espelettepeper, die de naam mag dragen, komt daar vandaan. Mocht je in de buurt zijn dan weet je wat je te doen staat! ;)
De piment is een gedroogde rode peper in poedervorm. De espelette peper heeft zoveel smaak dat hij met gemak zwarte peper kan vervangen. Naast de pittigheid proef je een rijke rokerige paprikasmaak, en een volle smaak van peper. Dit piment is echt zo lekker voor van alles! Ik gebruik hem graag als marinade voor vlees, bestrooi lichtjes mijn geroosterde groenten er mee, het is ook heerlijk door curries, bij vis en schaaldieren, kortom je
kunt talloze gerechten verrijken met de spannende smaak van Espelette. Helaas is dit product moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ik kom het eigenlijk ook nooit tegen in kookboeken hoewel ik het laatst voor het eerst zag in Chez Rachel van Rachel Khoo. Gelukkig heeft 1000en1smaken.nl een prachtig assortiment espeletteproducten en mag ik een pakket weggeven met piment d'espelette poeder, confiture en olie. Zo kun je de smaak meteen toepassen in onderstaand recept of eigen experiment. 
niet gewonnen? Bestel hier je Espelette!
Wil jij die winnen? Reageer via facebook, Twitter of onder dit bericht.



Ingrediënten voor 2 personen

2 kippenbouten of 4 kippendijtjes met vel en bot
1 ui fijngesneden
2 stengels bleekselderij in dunne plakjes
1 puntpaprika schoongemaakt en in repen
een stuk of 10 kleine aardappeltjes gehalveerd
4 eetlepels olie
2 theelepels piment d’espelette
zout
1 handje verse kruiden zoals peterselie, koriander of oregano

Dit gerecht is een echte crowd-pleaser ideaal om voor een grote groep te maken. Maar ook heerlijk met zijn tweetjes.


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de ui, bleekselderij en paprika in een ruime ovenschaal.
Schep er 2 eetlepels olie door en roer de groenten goed door elkaar.
Leg de kip met het vel omhoog op de groenten.
Verdeel de aardappeltjes tussen de kip met het snijvlak naar beneden.
Besprenkel met twee eetlepels olie. Bestrooi de ovenschotel met zout en de piment d’espelette. Zet de kip 1 uur in de oven. Ze is gaar als je er in prikt en het vocht wat er uit komt helder is en de aardappels mooi gaar zijn.
Bestrooi met verse kruiden en serveer direct!

3 opmerkingen:

  1. Het ziet er heerlijk uit je kip d’espelette.

    Groetjes Xandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een tijdje geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een wat van dit poeder. Heerlijk. De bodem is in zicht, dus een nieuwe lading zou zeker welkom zijn. Jouw kip d'espelette ga ik zeker maken met wat ik nog heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er erg lekker uit en het rokige paprikasmaak klinkt goed!

    BeantwoordenVerwijderen