woensdag 26 maart 2014

Pittige gehaktballetjes met tomatensaus en couscous


Gehaktballetjes in tomatensaus zal je bij mij altijd wel tegenkomen op de hapjestafel tijdens een feestje. Maar omdat ze zo lekker zijn vind ik het ideaal als hoofdmaaltijd, lekker met couscous en een simpele salade. 
 
Ingrediƫnten voor 2 personen:
gehaktballetjes:
200 gram biologisch rundergehakt
1 theelepel komijn
1 ui fijngesnipperd
½ theelepel kaneel
2 teen knoflook fijngeknepen
2 theelepels sambal manis
1 eetlepel paneermeel
peper en zout
couscous
voor de tomatensaus:
1 blik tomatenblokjes op sap
4 sjalotten fijngesnipperd
2 cm fijngeraspte gember
2 theelepels kurkuma
1 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
zout en peper
olie om in te bakken 
Verwarmd de oven voor op 200 graden.
Maak de couscous zoals aangegeven op de verpakking.
Meng de gehakt met de ui, komijn, kaneel, knoflook, sambal, paneermeel, peper en zout. Kneed tot een compacte massa en draai er balletjes van. Verhit olie in een koekenpan en bak de balletjes snel rondom bruin. Neem ze uit de pan en maak in dezelfde pan de tomatensaus.
Verhit nog een klein beetje olie en bak de sjalotten en rode peper glazig. Doe er het blik tomaten met sap, de gember en kurkuma bij. Laat rustig pruttelen tot een mooie dikke tomatensaus. Roer er wat zout en peper door. Leg de gehaktballetjes in een ovenvaste schaal en giet er de tomatensaus over. Bak de balletjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Besprenkel de couscous met olijfolie en roer hem luchtig met je handen of een vork. Bestrooi de gehaktballetjes met de peterselie en serveer.


1 opmerking:

  1. Lekker en natuurlijk zet ik het in de "Etenstijd" https://paper.li/hprins/1362305198 . Maar sambal? zo verkoop ik mijn harissa nooit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen