vrijdag 14 maart 2014

paprikaketchupIk riep twee jaar geleden al dat ik ketchup wilde maken van paprika’s. Ik ben dol op ketchup en de typerende smaak van paprika’s leek mij perfect als variant. Maar na een mislukte poging tot het maken van paprikachutney zonk de moed mij een beetje in de schoenen. Toch kwam de behoefte aan paprikaketchup weer terug. Ik las talloze artikelen over ketchup en maakte aantekeningen en proef-recepten voordat ik uiteindelijk bij een versie kwam die wat mij betreft ideaal is. Het is een flinke hoeveelheid, maar blijft ook erg lang goed. Potten steriliseren is niet moeilijk. Zet de potten vaatwasser, programma op de hoogste stand en klaar. Heb je geen vaatwasser? Zet dan je potten in een pan. Giet er kokend water op uit de waterkoker en laat 10 minuten staan. Laat ze in beide gevallen aan de lucht drogen.

Ingrediënten voor 3 a 4 jampotten vol

8 rode en gele paprika’s schoongemaakt in stukjes
2 stengels bleekselderij in plakjes
1 grote ui in ringen
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 kruidnagel
olijfolie

4 cm geraspte verse gember
3 tenen knoflook in stukjes
1 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
1 flinke hand basilicum
een paar takjes verse oregano
50 gram suiker
2 eetlepels maizena
180 ml azijn (ik gebruik witte wijnazijn)
peper en zout

Doe de bleekselderij, gember, knoflook, rode peper, ketoembar, kruidnagel en uien in een pan met dikke bodem. Roer er 4 eetlepels olijfolie door en zet op zacht vuur. Toer af en toe en laat het 15 minuten zacht fruiten. Doe de paprika’s erbij en 200 ml water. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 1 uur pruttelen onder af en toe roeren.
Laat ondertussen de suiker en maizena oplossen in de azijn.
Doe de basilicum en oregano bij de paprika en pureer de saus lang met een staafmixer, zo glad mogelijk. Giet de saus door een zeef.
Doe terug in de pan en voeg het azijnmengsel toe.
Zet de pan weer op laag vuur en laat heel zacht koken tot het precies de dikte van ketchup heeft. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Giet de saus in gesteriliseerde potten. En bewaar in een donkere kast. De ketchup blijft zo zeker een half jaar goed.

1 opmerking:

  1. Lijkt me lekker! Ik ben dol op ketchup, en deze variant lijkt me helemaal lekker.
    Ik heb laatst zelfgemaakte tomatensaus ingeweckt. Altijd makkelijk om zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Maar ik neem aan zodra de ketchup open is, je het snel moet opeten?

    BeantwoordenVerwijderen