vrijdag 28 februari 2014

eindelijk granola!




Ik wilde al een hele tijd granola bloggen maar mijn recept vond ik nooit goed genoeg! Omdat je zo kunt variëren met de ingrediënten heb ik erg lang in de experimentele fase gezeten. Totdat ik uiteindelijk havervlokken als hoofdingrediënt nam, wat pittige specerijen toevoegde en slechts een klein beetje gedroogd fruit en noten. Toen was hij perfect.

Ingrediënten voor een flinke pot

200 gram havervlokken (van de natuurwinkel of supermarkt)
1 handje ongebrande pompoenpitten
1 handje ongebrande zonnebloempitten
1 handje walnoten in stukken gebroken
4 eetlepels gebroken lijnzaad (natuurwinkel of supermarkt)
1 snufje zout
1 snufje witte peper
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
50 gram honing
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 handje abrikozen in stukjes
1 handje rozijnen

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Doe alle ingrediënten, behalve de abrikozen en rozijnen, in een grote kom. Blijf omscheppen tot het helemaal vermengd is.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierover uit. Bak 35 minuten in de oven.
Check of de granola gaar genoeg is, hij mag mooi bruingebakken zijn, verleng zonodig de baktijd met 5 minuten.
Neem de bakplaat uit de oven en laat een beetje afkoelen.
Meng de abrikozen en rozijnen door je granola en bewaar het in een afgesloten pot.

Ik vind granola het lekkerst met een beetje biologische yoghurt. Mocht je dit recept niet zoet genoeg vinden dan kun je meer honing toevoegen. Het is ook erg lekker om de honing te vervangen voor ahornsiroop, gembersiroop of andere zoetstof.
Granola blijft in een afgesloten pot makkelijk 10 dagen goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen