zondag 19 januari 2014

paddenstoelensoep



De smaak van paddenstoelen vind ik echt passen bij de herfst en winter. Gebruik voor deze soep geen champignons deze hebben te weinig smaak. Cantharellen, eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons, oesterzwammen en portobello’s zijn geschikt en vooral in de mix doen ze het erg goed. Ik serveer deze soep in een kleine hoeveelheid als voorafje of lunch.

Ingrediƫnten voor 4 personen

450 gram gemengde bospaddenstoelen
50 gram roomboter
1 grote ui gesnipperd

3 tenen knoflook in plakjes
2 takjes tijm alleen de blaadjes
1 takje rozemarijn fijngehakt
700 ml (biologische) groentebouillon
150 ml slagroom
2 bosuitjes in ringetjes
bladpeterselie grof gehakt
zout
zwarte peper
truffelolie (optioneel)

Neem een extra grote koekenpan en verhit er wat boter in. Bak de paddenstoelen in etappes. Ze worden niet lekker gaar als de pan te vol zit. Neem de paddenstoelen uit de pan en houd ze apart. Doe nog wat boter in de koekenpan en bak op laag vuur de uien en knoflook glazig.
Doe de bouillon in een soeppan en voeg de paddenstoelen en het ui mengsel toe. Doe er de tijm en rozemarijn bij en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht pruttelen. Voeg de room toe en pureer de soep. Zet de soep terug op het vuur en laat hem heet worden. Proef en breng de soep op smaak met zout en flink wat zwarte peper.
Serveer de soep in kommen met gehakte bosui, peterselie en een scheutje truffelolie.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen