maandag 9 december 2013

zoetzure appelcrumble met amandelkorststijling: Iris van der Meer
Plateau € 39,95 (Accessorize Your Home), Kaars € 0,85 (Dille & Kamille) Beker + ovenschaaltje (privé bezit)

Ik heb een appelboom in de tuin, een echte Elstar. Afgelopen tijd heb ik liters appelmoes gemaakt, meerdere appeltaarten gebakken en kistjes appels uitgedeeld. Dit toetje maakte ik voor mijn vriendinnen en het was een succes! Ik gebruik het liefste wat onrijpere zure appels voor de vulling, maar dit mag je natuurlijk zelf weten. De amandelkorst smaakt heerlijk bij de zurige appelvulling!

ingrediënten voor 4 stuks
Deeg:
100 gram amandelschaafsel
4 eetlepels bloem

50 gram koude boter in blokjes
4 eetlepels suiker
1 mespunt zout

vulling:
4 zure appels geschild en in schijfjes
6 eetlepels citroensap
1 theelepel kaneel
3 eetlepels suiker

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak eerst het deeg.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en draai er korrelig deeg van dan lijkt op broodkruim. Als je geen keukenmachine hebt wrijf dan de ingrediënten met je vingertoppen tot een kruimelige massa.
Zet het deeg in de koelkast.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan en zet op een laag pitje. Roer af en toe, de appelschijfjes moeten niet stuk gaan maar wel mooi zacht worden.
Verdeel de appelschijfjes over 4 ovenschaaltjes en strijk glad. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het over de schaaltjes.
Bak de crumbles in de hete oven tot de korst goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Tip: ik heb eenpersoons ovenschaaltjes in allerlei soorten en maten, ideaal voor toetjes en voorgerechten. Ik heb ze allemaal bij de kringloopwinkel gekocht, daar zie je ze vaak!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten