zaterdag 14 december 2013

stoofpotje met rundvlees en abrikozen



stijling: Iris van der Meer 

Pan + doek (Privé bezit) Bestek v.a. € 0,20 (Kringloop) Bestekhoesje + Kanten bakje (DIY 21lampshades.nl)
Bord € 56,50 (Pols Potten)

Pittig, zoet en krachtig. En dat zijn eigenlijk nog te weinig woorden om dit stoofpotje te omschrijven. De combinatie van gedroogd fruit en vlees is misschien wat ongewoon, maar wordt veel toegepast in bijvoorbeeld de Marokkaanse en Armeense keuken. Een gerecht als dit is ideaal. Het staat 4 uur in de oven, maar qua voorbereiding is het zo gedaan. Ondertussen maak je er bijvoorbeeld een couscoussalade bij en gestoomde groenten.

Ingrediënten voor 5 a 6 personen

1 kg riblappen in stukken
2 grote uien gesnipperd
5 tenen knoflook gehalveerd
2 stengels bleekselderij fijngehakt
2 eetlepels balsamicoazijn
3 theelepels komijn
4 cm geraspte gember

1 mespuntje chilipeper
2 tomaten in stukken
250 ml rundfond
2 eetlepels bloem
1 laurierblad
3 handjes gedroogde abrikozen
zout en peper

Verwarm de oven voor op 100 graden.
Verhit olie in een braadpan en bak het vlees op hoog vuur rondom bruin. Voeg uien, knoflook, bleekselderij en wat peper en zout toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur terwijl je om blijft scheppen. Verplaats de pan naar de kleinste gaspit op de laagste stand, voeg fond, balsamicoazijn, tomaten en laurierblad toe. Voeg water toe tot alles bijna onderstaat. Breng aan de kook.
Zet de pan twee uur in de oven.
Voeg vervolgens de abrikozen, komijn, gember en chilipeper toe. Zet de pan nog twee uur in de oven. Check of het vlees boteracht is en de abrikozen mooi geweld.
Doe de bloem in een kom en neem een soeplepel vocht uit de pan. Meng deze met de bloem tot een gladde massa is ontstaan.
Schenk dit terug in de pan en laat nog 10 minuten koken zonder deksel. Serveer dit gerecht met couscous en verse koriander.

1 opmerking:

  1. Ondanks dat ik niet van gedroogd fruit houd ziet dit er toch overheerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen