koken
voor groepen
In deze
tijd van het jaar eten we graag samen. Ik vind het superleuk om uitgebreid te
eten met mijn vrienden. Als je kookt voor een groepje kan dat nogal wat stress
opleveren bijvoorbeeld bij meerdere gangen of een tafel vol hapjes. Met een
klein beetje organisatie kun je een geheel stressvrij diner voorschotelen waar
je zelf ook van kunt genieten. Durf je het echt niet aan? Organiseer dan een
BYO (bring your own) dinner. Hierbij neemt elke gast iets mee. In een groepschat
of via email kun je handig afspraken maken; “jij een soep? Ok ik maak een
hoofdgerecht, wie neemt de wijn mee?” ideaal en leuk.
Met de
volgende tips organiseer je zelf een heerlijk drie gangen diner.
Plannen.
Eigenlijk draait alles om plannen. Zorg dat je vrij bent die dag of in ieder
geval in de middag. Kies gerechten die je vooraf kunt maken en alleen maar even
hoeft te finetunen a la minute. Ideale voorafjes zijn soepjes die je vooraf
kunt maken zoals paprikasoep, venkelsoep, courgettesoep of knoflooksoep.
Wil je
liever iets anders dan soep serveren, denk dan eens aan een koud voorgerechtje.
Zoals bruschetta, auberginetaartjes, een stukje witloftaart of een
aardappelsalade.
Qua
hoofdgerechten is er genoeg keuze. Ik verwen mijn vlees- en visetende gasten
graag met boeuf Bourguignon, Franse visschotel, vispotje, of stoofpot met bier en mosterd. Allemaal gerechten die je s’middags of zelfs de dag van te voren al
kunt maken.
Vegetariƫrs
zet ik ook graag in het zonnetje met een fijn hoofdgerecht zoals aubergines metcitroenyoghurt, lasagne met gegrilde groenten of sformato spinachi.
Dan wil
je er nog iets bij serveren. Hierbij maak ik altijd dankbaar gebruik van mijn
oven. Zorg dat alles klaarstaat, even timen en je bijgerecht staat precies op
tijd op tafel. In huize Sarah aan de Kook is knolselderijpuree, gegratineerdevenkel, aardappelwedges en gepofte aardappels met chorizo favoriet.
Toetje,
ohjee hier komt mijn struikelblok. Na twee gangen wil ik niet meer hoeven
nadenken over een toetje. Mocht ik nu echt een hoop voorbereidingstijd hebben
gehad dan zou het kunnen dat ik een cake heb gebakken of een crumble heb
klaarstaan die ik voor het serveren snel even bak.
Maar wat ik
ook erg leuk vind is een kaasplankje met glaasjes dessertwijn, of een
chocoladeplankje met glaasjes port!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten