zaterdag 21 december 2013

koken voor groepen


koken voor groepen

In deze tijd van het jaar eten we graag samen. Ik vind het superleuk om uitgebreid te eten met mijn vrienden. Als je kookt voor een groepje kan dat nogal wat stress opleveren bijvoorbeeld bij meerdere gangen of een tafel vol hapjes. Met een klein beetje organisatie kun je een geheel stressvrij diner voorschotelen waar je zelf ook van kunt genieten. Durf je het echt niet aan? Organiseer dan een BYO (bring your own) dinner. Hierbij neemt elke gast iets mee. In een groepschat of via email kun je handig afspraken maken; “jij een soep? Ok ik maak een hoofdgerecht, wie neemt de wijn mee?” ideaal en leuk.
Met de volgende tips organiseer je zelf een heerlijk drie gangen diner.

Plannen. Eigenlijk draait alles om plannen. Zorg dat je vrij bent die dag of in ieder geval in de middag. Kies gerechten die je vooraf kunt maken en alleen maar even hoeft te finetunen a la minute. Ideale voorafjes zijn soepjes die je vooraf kunt maken zoals paprikasoep, venkelsoepcourgettesoep of knoflooksoep.
 Wil je liever iets anders dan soep serveren, denk dan eens aan een koud voorgerechtje. Zoals bruschetta, auberginetaartjes, een stukje witloftaart of een aardappelsalade.Qua hoofdgerechten is er genoeg keuze. Ik verwen mijn vlees- en visetende gasten graag met boeuf Bourguignon, Franse visschotel, vispotje, of stoofpot met bier en mosterd. Allemaal gerechten die je s’middags of zelfs de dag van te voren al kunt maken.

Vegetariƫrs zet ik ook graag in het zonnetje met een fijn hoofdgerecht zoals aubergines metcitroenyoghurt, lasagne met gegrilde groenten of sformato spinachi.


Dan wil je er nog iets bij serveren. Hierbij maak ik altijd dankbaar gebruik van mijn oven. Zorg dat alles klaarstaat, even timen en je bijgerecht staat precies op tijd op tafel. In huize Sarah aan de Kook is knolselderijpuree, gegratineerdevenkel, aardappelwedges en gepofte aardappels met chorizo favoriet.


Toetje, ohjee hier komt mijn struikelblok. Na twee gangen wil ik niet meer hoeven nadenken over een toetje. Mocht ik nu echt een hoop voorbereidingstijd hebben gehad dan zou het kunnen dat ik een cake heb gebakken of een crumble heb klaarstaan die ik voor het serveren snel even bak.


 Maar wat ik ook erg leuk vind is een kaasplankje met glaasjes dessertwijn, of een chocoladeplankje met glaasjes port!    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten