dinsdag 3 september 2013

pompoengratin




De R zit in de maand en dat betekent dat de herfst voor de deur staat. Stiekem heb ik daar erg veel zin in. De houtkachel kan weer aan, het is weer tijd voor warme soepen en ander heerlijk troostvoer. Vanmorgen bij de groenteboer lachte een flespompoen mij zo toe dat ik hem kocht. Ach, het is nog best mooi zomerweer maar ik kreeg zo zin in een dampende schaal pompoengratin!

IngrediĆ«nten voor 2 personen:

1 flespompoen (kleintje)
2 uien gesnipperd
1 of 2 tenen knoflook gesnipperd
100 gram gerookte spekreepjes
Olijfolie of andere plantaardige olie
2 theelepels komijn
2 theelepels oregano
1 handje geraspte kaas naar keuze
2 handjes gedopte walnoten
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pompoen met een dunschiller
Snijd de pompoen in blokjes en verwijder de zaden.
Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal en bedruppel royaal met (olijf)olie, bestrooi met de komijn, oregano, peper en zout. Bak de pompoenblokjes 30 minuten in de oven.
Bak ondertussen de spekjes in een grote koekenpan. Als ze bruin beginnen te worden voeg je de uien en knoflook toe. Draai het gas uit als de spekjes krokant zijn en de uien glazig.
Neem (na 30 minuten) de pompoen uit de oven en schep er het de uien met spekjes doorheen. Hussel en maak de pompoenblokjes hier en daar een beetje stuk.
Verdeel de walnoten en kaas over de schaal en zet nog even terug in de oven.
De gratin is klaar als er een mooi goudbruin korstje op zit.
Serveer meteen!




2 opmerkingen: