Dit
recept heeft eigenlijk dezelfde basis als dit recept. Toch is de smaak
heel anders. Ik hou heel erg van ovenschotels met aubergines en dit is een
traditionele Italiaanse variant. Er bestaan heel veel soorten melanzanes
(melanzana is het Italiaanse woord voor aubergine) en je kunt zelf natuurlijk
ook ingrediƫnten weglaten of toevoegen. Ik vind het zelf heerlijk om de
melanzane af te maken met wat plakjes parmaham, zo krijgt de zachte ovenschotel
een heerlijke knapperige zoute korst.
Ingrediƫnten voor 4 personen
3 aubergines (kies niet al te grote uit)
6 grote rijpe tomaten in partjes
2 tenen knoflook fijngesneden
1 grote ui fijngesnipperd
1 rode peper fijngesneden (zaadjes verwijderd)
2 theelepels oregano
olijfolie om in te bakken
olijfolie extra vierge
2 bollen mooie buffelmozzarella
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
8 plakjes parmaham of andere Italiaanse ham
1 handje verse basilicumblaadjes
Verwarm
de oven voor op 180 graden.
Maak de
tomatensaus. Verwarm wat olijfolie rustig in een koekenpan en fruit de
knoflook, ui en rode peper op heel laag vuur zo’n 10 minuten. Voeg de tomaten
en oregano toe en draai het vuur wat hoger. Blijf roeren tot een heerlijke
kruidige tomatensaus is ontstaan. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Zet het gas uit en roer er en klein scheutje olijfolie extra vierge door.
Verdeel
wat aubergines over de bodem van een ovenschaal, Schep er een laag saus over,
leg er een laag aubergines op en ga door tot de saus en aubergines op zijn.
Verdeel de plakken mozzarella over het gerecht, bestrooi met een beetje
Parmezaanse kaas en leg er de plakjes parmaham op.
Bak de
melanzane ongeveer 15 a 20 minuten in de oven tot de mozzarella goudbruin
begint te worden en de ham knapperige randjes heeft.
Laat de
melanzane even rusten voordat je hem aansnijdt.
Serveer met
verse basilicum.
Tip! Als je geen grill hebt kun je
de aubergine goudbruin bakken in een koekenpan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten