vrijdag 16 augustus 2013

aardappel roast


Dit is echt troostvoer. Ik ben gek op aardappelen op allerlei manieren. Koud in salades, knapperig gebakken in de oven, gepoft, gevuld, noem maar op! Dit is een recept dat er prachtig uitziet, maar echt simpel is. Een erg mooi bijgerecht als je gasten krijgt en je wilt aardappels serveren bij het hoofdgerecht. Het is belangrijk dat je voor dit gerecht kruimige aardappels gebruikt. Deze kunnen rauw in de oven en worden heerlijk zacht en gaar met een knapperige korst.
Als je toch vaste aardappels gebruikt verleng de baktijd dan met ongeveer een half uur.

Ingrediƫnten (hoeveelheden kun je zelf bepalen)

Mooie kruimige aardappels
Boter
Olijfolie
Zout
Peper

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Schil de aardappels of boen de schil met een borstel onder de kraan.
Vet een ovenschaal waar de aardappels net inpassen royaal in met boter. Snijd de aardappels in dunne plakjes met een mes, mandoline of keukenmachine. Pak steeds een stapel plakjes en zet duw ze rechtop tegen elkaar in de ovenschaal.
Als de schaal vol is bestrijk je de aardappels met nog wat boter en besprenkel je de schaal met olijfolie.
Bestrooi royaal met zout en peper.
Bak de aardappels een half uur en schakel de temperatuur terug naar 160 graden. Bak nog een uur.
Prik met een vork in de aardappels om te kijken of ze mooi gaar zijn. Verleng eventueel de baktijd als ze nog niet gaar genoeg zijn.

tip: vlak voor het serveren kun je de aardappel roast nog even bestrooien met bijvoorbeeld een beetje paprikapoeder of ander specerij!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen