maandag 1 juli 2013

snelle currypasta en gambacurry



Currypasta uit een potje is vaak niet slecht. Maar eigenlijk is zelf maken geen kunst. Ik maak altijd een halve jampot vol. De helft gebruik ik voor een uitgebreide curry, de rest van de currypasta maak ik dezelfde week op. Ik gebruik het om vlees in te marineren of mee te bestrijken, als toevoeging in een simpele noodlesoep met verse groente, Of ik kook een aantal dagen later gewoon nóg een curry met andere ingrediënten.

Voor deze currypasta kun je een keukenmachine, blender of staafmixer gebruiken. Heb je dit niet, of wil je graag een vijzel gebruiken pureer de ingrediënten dan in etappes.

Ingrediënten voor een halve jampot vol
4 rode pepers in stukken
4 tenen knoflook
4 sjalotten schoongemaakt en in vieren gesneden
5 cm gember geschild en in stukken
1 bos verse koriander
2 eetlepels sesamolie
sap van 1 citroen
2 theelepels komijn

Zet een pan met een klein laagje water op en breng aan de kook. Doe de rode pepers en de tenen knoflook in het kokende water en
zet het gas uit. Laat dit ongeveer 5 minuten weken en giet daarna af. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar en pureer lang. Het mag een redelijk gladden pasta worden.



gambacurry 


Curry is hier een soort ‘restjesgerecht’ er kan van alles in. Paprika, tomaten, restjes vlees of vis, peultjes, bonen, noem maar op. Het enige wat je nodig hebt is een goede zelfgemaakte currypasta zoals bovenstaand recept. In no time zet je een heerlijke curry op tafel.

Ingrediënten voor 2 personen:

350 gram gamba’s zonder kop
4 eetlepels currypasta
1 uien in ringen
1 paprika schoongemaakt en in stukken
½ courgette in blokjes
1 stengels bleekselderij in plakjes
160 ml kokosmelk
verse koriander
kurkuma
peper en zout

Roerbak drie flinke eetlepels van bovengenoemde currypasta op middelhoog vuur. Blijf de pasta 5 minuten lang roerbakken.
Voeg de uien, bleekselderij en paprika toe. Roerbak zo’n 8 minuten mee. Voeg de courgette en kurkuma toe, roerbak nog even en zet de pan op het kleinste pitje op de laagste stand. Voeg de kokosmelk toe. Breng de kokosmelk tegen het kookpunt. Voeg peper en zout toe en proef of de saus lekker op smaak is.
Roer de gamba’s door de saus en leg de deksel 4 minuten op de pan. Check of de gamba’s gaar (mooi roze) zijn. Zo niet leg je de deksel nog 2 minuten op de pan. Bestrooi de curry met verse korianderblaadjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen