maandag 22 juli 2013

gepofte aubergine met tahin


Een tijdje geleden at ik op aanraden van de Groene Meisjes bij Manamana in de Pijp in Amsterdam. Dit kleine Israëlisch restaurant is werkelijk fantastisch! De jongen die aan onze tafel de kaart uitlegde zei op een gegeven moment: ‘or you guys give me 25 euro, and i will cook untill you say stop’. Dat lieten wij ons natuurlijk geen tweede keer zeggen. Ga er vooral heen, dit moet je meemaken! Elke gang was een verrassing en élke gang was verrukkelijk. Op een gegeven moment kregen we gepofte aubergines met tahin en ander lekkers. De aubergines smolten op mijn tong, ik viel bijna van mijn stoel! Ik heb op geen enkele manier geprobeerd het recept na te maken of te evenaren (onmogelijk) maar Manamana was absoluut mijn inspiratie voor dit recept!

Ingredienten voor 2 personen voorgerecht

1 grote aubergine
2 eetlepels Tahin (sesampasta, ook wel tahina, tehina genoemd) (tahin is te koop bij de meeste supermarkten. Zo niet dan heeft je Turkse winkel het zeker)
2 theelepels harissa (kruidenpasta, bij elke supermarkt te koop in kleine potjes naast de sambal, ook bij de Turkse winkel)
rasp van ½ biologische citroen
1 handje fijngehakte bladpeterselie
grof zeezout
  
Zet een gaspit op de hoogste stand en leg er direct de aubergine op (ja echt!) Laat de schil zwarte blaren krijgen terwijl je hem af en toe draait met een tang.
Als de aubergine rondom geblakerd is neem je hem van de gaspit en laat je hem afkoelen in een schaal.
Trek voorzichtig het geblakerde vel er af en snijd de aubergine in de lengte in een paar plakken.
Bestrijk met de tahin en harissa. Bestrooi met een klein beetje citroenrasp en peterselie. Maal er wat grof zout over en serveer direct. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten