Een tijdje geleden at
ik op aanraden van de Groene Meisjes bij Manamana in de Pijp in Amsterdam. Dit
kleine Israëlisch restaurant is werkelijk fantastisch! De jongen die aan onze
tafel de kaart uitlegde zei op een gegeven moment: ‘or you guys give me 25
euro, and i will cook untill you say stop’. Dat lieten wij ons natuurlijk geen
tweede keer zeggen. Ga er vooral heen, dit moet je meemaken! Elke gang was een
verrassing en élke gang was verrukkelijk. Op een gegeven moment kregen we
gepofte aubergines met tahin en ander lekkers. De aubergines smolten op mijn
tong, ik viel bijna van mijn stoel! Ik heb op geen enkele manier geprobeerd het
recept na te maken of te evenaren (onmogelijk) maar Manamana was absoluut mijn inspiratie
voor dit recept!
Ingredienten voor 2 personen voorgerecht
1 grote aubergine
2 eetlepels Tahin (sesampasta, ook wel tahina, tehina genoemd)
(tahin is te koop bij de meeste supermarkten. Zo niet dan heeft je Turkse winkel
het zeker)
2 theelepels harissa
(kruidenpasta, bij elke supermarkt te koop in kleine potjes naast de sambal, ook bij de Turkse
winkel)
rasp van ½ biologische
citroen
1 handje fijngehakte
bladpeterselie
grof zeezout
Zet een gaspit op de hoogste stand en leg er direct de aubergine
op (ja echt!) Laat de schil zwarte blaren krijgen terwijl je hem af en toe draait
met een tang.
Als de aubergine rondom geblakerd is neem je hem van de gaspit en
laat je hem afkoelen in een schaal.
Trek voorzichtig het geblakerde vel er af en snijd de
aubergine in de lengte in een paar plakken.
Bestrijk met de tahin en harissa. Bestrooi met een klein
beetje citroenrasp en peterselie. Maal er wat grof zout over en serveer direct.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten