woensdag 24 juli 2013

bessencrumble met kardemom en notige korst


Na het succes van de rabarbercrumble besloot ik nog een recept te delen. Deze crumbles zijn echt heel makkelijk en snel te maken. Ik gebruikte blauwe bessen maar met bosbessen of aalbessen is het ook erg lekker! De kardemom geeft de smaak van de bessen extra intensiteit. De notige korst is heerlijk knapperig en spijzig tegelijk. De ingrediƫnten zijn geschikt voor 4 mini-crumbles of 2 wat grotere versies.

Voor het deeg:

2 handjes walnoten (pecannoten, amandelen of hazelnoten kan ook)
50 gram bloem
40 gram suiker
rasp van ½ citroen
40 gram koude boter in blokjes
snuf zout

vulling:

200 gram blauwe bessen
1 theelepel kardemompoeder
2 eetlepels ahornsiroop (of suiker, andere siroop of andere zoetstof)
sap van ½ citroen


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Mix de blauwe bessen met de ahornsiroop, citroensap en kardemom.

Maal de noten tot dikke kruimels en schep ze om met de bloem, suiker, zout en citroenrasp. Doe er op het allerlaatste moment de boter bij en kneed met je vingertoppen snel tot kruimelig deeg (dit gaat ook erg goed in een keukenmachine, gebruik de messen).
Zet het deeg in de tussentijd in de koelkast.
Verdeel de bessen met het vocht over de ovenbakjes. Maak de bakjes niet voller dan de helft.
Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het luchtig over de bessen.
Bak de crumbles 10 a 15 minuten goudbruin in de oven.
Laat ze 10 minuten rusten voordat je ze serveert, dan wordt de bovenkant lekker knapperig.






3 opmerkingen:

  1. O my crumbles zijn zo lekker he. En kardemom is mijn favoriete specerij bij uitstek, maar ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit samengevoegd, wat een chill idee Sarah, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Door! Kardemom met zoete smaken! I <3 it! Bedankt weer voor je leuke reactie!

      Verwijderen
  2. Heb de crumble nu in de oven staan met frambozen, blauwe bessen en aardbei. in de crumble gemberpoeder, nootmuskaat en vanille toegevoegd. we gaan t zo proeven :-D

    BeantwoordenVerwijderen