Na het
succes van de rabarbercrumble besloot ik nog een recept te delen. Deze crumbles
zijn echt heel makkelijk en snel te maken. Ik gebruikte blauwe bessen maar met
bosbessen of aalbessen is het ook erg lekker! De kardemom geeft de smaak van de
bessen extra intensiteit. De notige korst is heerlijk knapperig en spijzig
tegelijk. De ingrediƫnten zijn geschikt voor 4 mini-crumbles of 2 wat grotere
versies.
Voor het deeg:
2 handjes walnoten (pecannoten, amandelen of hazelnoten kan ook)
50 gram bloem
40 gram suiker
rasp van ½ citroen
40 gram koude boter in blokjes
snuf zout
vulling:
200 gram blauwe bessen
1 theelepel kardemompoeder
2 eetlepels ahornsiroop (of suiker, andere siroop of andere zoetstof)
sap van ½ citroen
Verwarm
de oven voor op 200 graden.
Mix de
blauwe bessen met de ahornsiroop, citroensap en kardemom.
Maal de
noten tot dikke kruimels en schep ze om met de bloem, suiker, zout en
citroenrasp. Doe er op het allerlaatste moment de boter bij en kneed met je
vingertoppen snel tot kruimelig deeg (dit gaat ook erg goed in een
keukenmachine, gebruik de messen).
Zet het
deeg in de tussentijd in de koelkast.
Verdeel
de bessen met het vocht over de ovenbakjes. Maak de bakjes niet voller dan de
helft.
Neem het
deeg uit de koelkast en verdeel het luchtig over de bessen.
Bak de
crumbles 10 a 15 minuten goudbruin in de oven.
Laat ze 10
minuten rusten voordat je ze serveert, dan wordt de bovenkant lekker knapperig.
O my crumbles zijn zo lekker he. En kardemom is mijn favoriete specerij bij uitstek, maar ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit samengevoegd, wat een chill idee Sarah, thanks!
BeantwoordenVerwijderenHi Door! Kardemom met zoete smaken! I <3 it! Bedankt weer voor je leuke reactie!
VerwijderenHeb de crumble nu in de oven staan met frambozen, blauwe bessen en aardbei. in de crumble gemberpoeder, nootmuskaat en vanille toegevoegd. we gaan t zo proeven :-D
BeantwoordenVerwijderen