Net
zoals ik overal soep van kan maken geld dat ook voor salades. Ik eet bijna elke
dag bij mijn avondmaal een simpele groene salade, soms met wat tomaat, soms
avocado, net wat er in huis is. Ik kook graag restjes groenten als broccoli of
sperziebonen beetgaar en laat ze koud worden in de koelkast. Dit is ook een
goede basis voor een salade.
Er
staat een hele grote fles zelfgemaakte dressing in de kast, die ik eigenlijk
overal voor gebruik. Deze salade is ook geboren op een empty-the-fridge avond.
Alles is heerlijk rauw en knapperig.
Ingrediënten voor een grote schaal:
Een paar handjes gemengde sla (rucola, kropsla, veldsla,
krulsla, postelein, spinazie, you name it.
Een paar tomaten in verschillende kleuren (of alleen rode)
2 handjes pecannoten (of andere noten)
1 rauwe rode biet in hele dunne plakjes (dit gaat erg makkelijk
met een mandoline of speed-peeler)
1 grote bol buffelmozzarella in stukjes
een paar bosuitjes of rode ui in dunne ringen
1 handje verse basilicumblaadjes
1 theelepel gedroogde oregano
dressing:
¾ espressokopje olijfolie
6 eetlepels (balsamico) azijn
2 theelepels mosterd
2 eetlepels gembersiroop (of wat honing)
peper en zout
Doe alle
ingrediënten voor de dressing in een kom en klop er met een vork een gladde
dressing van. Je kunt ook de dressing in een lege glazen pot maken. Even schudden
en klaar. Het restje kun je bewaren. Proef of je hem lekker vindt, anders kun
je de verhoudingen nog iets aanpassen.
Mix in
een grote schaal alle ingrediënten voor de salade, behalve de noten, oregano en
mozzarella. Verdeel lepel voor lepel de dressing er over en hussel goed. Leg de
mozzarella en de noten op de salade en bestrooi met de oregano.
Serveer
direct.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten