maandag 13 mei 2013

supersalade




Net zoals ik overal soep van kan maken geld dat ook voor salades. Ik eet bijna elke dag bij mijn avondmaal een simpele groene salade, soms met wat tomaat, soms avocado, net wat er in huis is. Ik kook graag restjes groenten als broccoli of sperziebonen beetgaar en laat ze koud worden in de koelkast. Dit is ook een goede basis voor een salade.
Er staat een hele grote fles zelfgemaakte dressing in de kast, die ik eigenlijk overal voor gebruik. Deze salade is ook geboren op een empty-the-fridge avond. Alles is heerlijk rauw en knapperig.

Ingrediënten voor een grote schaal:

Een paar handjes gemengde sla (rucola, kropsla, veldsla, krulsla, postelein, spinazie, you name it.
Een paar tomaten in verschillende kleuren (of alleen rode)
2 handjes pecannoten (of andere noten)
1 rauwe rode biet in hele dunne plakjes (dit gaat erg makkelijk met een mandoline of speed-peeler)
1 grote bol buffelmozzarella in stukjes
een paar bosuitjes of rode ui in dunne ringen
1 handje verse basilicumblaadjes
1 theelepel gedroogde oregano

dressing:

¾ espressokopje olijfolie
6 eetlepels (balsamico) azijn
2 theelepels mosterd
2 eetlepels gembersiroop (of wat honing)
peper en zout


Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en klop er met een vork een gladde dressing van. Je kunt ook de dressing in een lege glazen pot maken. Even schudden en klaar. Het restje kun je bewaren. Proef of je hem lekker vindt, anders kun je de verhoudingen nog iets aanpassen.
Mix in een grote schaal alle ingrediënten voor de salade, behalve de noten, oregano en mozzarella. Verdeel lepel voor lepel de dressing er over en hussel goed. Leg de mozzarella en de noten op de salade en bestrooi met de oregano.
Serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen