woensdag 15 mei 2013

rabarbercrumble




Ik wist niet dat het maken van een crumble zo makkelijk was. Je maakt een soort dikke compôte in de koekenpan en een kruimeldeeg is ook een fluitje van een cent!
De zoetzure smaak van deze rabarbervulling is een heerlijke combinatie met de lichtpittige kruimelkorst met gember.

Ingrediënten voor 4 kleine schaaltjes:

600 gram dikke stengels rabarber in stukjes van 1 cm
100 gram suiker
sap van een halve sinaasappel
1 borrelglaasje Grand Marnier of andere likeur

100 gram bloem
75 gram roomboter
1 theelepel gemberpoeder
1 mespuntje zout
50 gram suiker


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de suiker in een grote koekenpan en laat rustig smelten tot bruine karamel. Voeg de rabarber erbij en roer goed door de karamel. Knijp de halve sinaasappel boven de pan en draai het vuur naar de laagste stand. Voeg na een paar minuutjes het borrelglaasje likeur toe en laat het geheel pruttelen op zacht vuur. De rabarber is klaar als er een dikke moes is ontstaan met her en der een stukje hele rabarber.

Verdeel de rabarber over eenpersoons ovenschaaltjes, tapasbakjes of soufflébakjes (ramequins). 
Maak het kruimeldeeg.
Doe de bloem, boter, suiker, gemberpoeder en zout in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimelig deeg van. (gaat ook erg goed met de mixer of keukenmachine)
Verdeel het kruimeldeeg over de schaaltjes en zet de crumbles 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.

Tip: wil je dit gerecht van tevoren maken voor een gezelschap? Maak dan de rabarber klaar, verdeel over de schaaltjes en bewaar in de koelkast. Maak het kruimeldeeg en bewaar apart in de koelkast.
A la minute bestrooi je de schaaltjes met deeg en bak je ze af.

6 opmerkingen:

  1. Hmm lekker ik maak vaak een crumble, maar ik heb hem nog nooit met rabarber gemaakt, wat een goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben helemaal into crumble! Ik vond de rabarber zo lekker omdat hij heerlijk fris zoetzuur is! Aanrader ;)

      Verwijderen
  2. ik mis in het recept de hoeveelheid suiker voor het kruimeldeeg!

    BeantwoordenVerwijderen