donderdag 11 april 2013

risotto met gegrilde citroenen en zwarte olijven
Gegrilde citroenen zijn bij veel gerechten een aanrader. Als je tijdens het barbecueën bijvoorbeeld wat gehalveerde citroenen met de snijkant naar beneden op de barbecue legt, kun je ze daarna heerlijk leegknijpen over je salade of gegrilde vis. De zure smaak van de citroen neem wat af en er komt een karamelachtige smaak voor in de plaats. In dit recept grillen we de citroenen onder de ovengrill. Wat prima gaat.

2 eetlepels boter en een scheut olijfolie
2 citroenen gehalveerd
suiker
2 uien gesnipperd
2 tenen knoflook fijngeknepen
1000 ml lichte bouillon naar keuze
4 espressokopjes risottorijst
2 espressokopjes droge witte wijn
Parmezaanse kaas geraspt
1 klontje boter extra om de risotto af te maken
2 handjes zwarte olijven zonder pit in stukjes
(het liefste de echte Griekse 'kreukelige' olijven)
peper en zout
2 theelepels gedroogde tijm of een paar takjes verse (alleen de blaadjes)
fijngehakte verse peterselie

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Bestrooi de snijkanten van de citroenen met flink zout en een snufje suiker en leg ze met de snijkanten omhoog onder de hele grill. (ze blijven mooi rechtop staan met de onderkant tussen het rooster, leg wat aluminiumfolie op de bodem van de oven om vocht op te vangen) Houd de citroenen in de gaten terwijl je de risotto maakt. Als het vruchtvlees opbolt en de randjes bruin zijn zet je de oven uit. Maar laat de citroenen rustig in de oven liggen nagaren.
Maak intussen de risotto. Doe de fijngesnipperde ui met de boter en olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de uien en knoflook 10 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en draai het gas iets hoger. Fruit één minuut en voeg de wijn toe. Blijf de risotto roeren en voeg een lepel bouillon toe als de wijn is opgenomen. Blijf roeren en bouillon toevoegen tot de rijst gaar is. (de duur hiervan verschilt per rijstmerk. Van 20 minuten tot 45) Als de rijst gaar is voeg je snel tijm, peper en zout toe, boter, een beetje Parmezaanse kaas en de olijven. Roer goed, draai het gas uit en doe de deksel op de pan. Laat de risotto zo 3 minuten rusten.

Schep de risotto op borden. Bestrooi met de rest van de Parmezaan, peterselie en serveer elke portie met een halve citroen uit de oven. Knijp het sap uit de citroen over de risotto tijdens het eten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten