maandag 22 april 2013

paella





Bij dit gerecht moest ik even een drempel over. Paella ziet er zo prachtig, indrukwekkend en moeilijk uit. Ik moet denken aan de grote pannen die op straat worden klaargemaakt tijdens Spaanse feesten. In de praktijk valt het wel mee. Ik kwam er achter dat geen een paella recept hetzelfde is, dus ontwikkelde ik een recept dat erg makkelijk is en vrij snel. Maar natuurlijk even indrukwekkend en spannend er uitziet.

ingrediënten voor 4 personen

1.2 Liter bouillon naar keuze
olie om in te bakken
2 kopjes risottorijst
4 eetlepels visfond (of een half visbouillonblokje)
1 grote pluk saffraan
½ chorizoworst in plakken
2 tenen knoflook in dunne plakjes
2 uien
2 stevige visfilets in grote dobbelstenen
10 gamba’s en 10 coquilles (of andere zeevruchten)
1 bakje sherrytomaten
2 handjes diepvriesdoperwtjes
½ theelepel chilivlokken
peper en zout
verse peterselie en of bieslook om te serveren
partjes citroen om te serveren

Gebruik een groenten of kippenbouillon met 4 eetlepels visfond, of een half blokje visbouillon. Breng de bouillon aan de kook en voeg de saffraan toe.

Verhit in een grote braadpan of wok een eetlepel olie en bak de chorizo. Als de chorizo begint te kleuren voeg je de uien, knoflook en vis toe. Zet het vuur wat lager en bak dit mengsel een paar minuten. Doe er nog een scheutje olie bij en voeg de rijst toe. Bak dit 1 minuut mee en zet het vuur laag.
Voeg nu een soeplepel bouillon toe en roer voorzichtig terwijl dit is opgenomen. Ga hiermee door tot de rijst bijna gaar is.
Voeg dan vier soeplepels bouillon toe en roer door de rijst. Roer de sherrytomaten, diepvriesdoperwten en chilivlokken erdoor. Verdeel de coquilles en de gamba’s over de pan en leg er een (spat) deksel op. Draai het vuur op de laagste stand en laat het gehele gerecht 5 minuten garen, check of de rijst en de zeevruchten gaar zijn. Zo niet verleng je de kooktijd een paar minuten.
Haal de pan van het vuur en bestrooi het gerecht met peper, zout en fijngehakte bieslook en peterselie.


 Tip: vervang de vis voor stukjes kip. Dan mag ook en is ook lekker. Verder kun je zelf bepalen welke zeevruchten je gebruikt en hoeveel. Mosselen met schelp en al zijn er heerlijk bij. Maar ook de kokkels of kleine vongole schelpjes.

 Tip: Saffraan is vrij duur in Nederland. Als de die kleine zakjes van de supermarkt gebruikt heb je er wel vier of 5 nodig. Probeer eens saffraan te kopen als je in het buitenland bent. Vaak wat goedkoper en groter verpakt. Het blijft lang goed, dus is de moeite waard om mee te nemen!

 Tip: gebruik een keer in plaats van chorizo merguez van de Marokkaanse slager. 

2 opmerkingen:

  1. Ik ben dol op paella en maak het graag. Vandaar dat ik even een kijkje kwam nemen bij jouw variant. Het klinkt heerlijk.

    Liefs MamaNatuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen