woensdag 24 april 2013

broodje köfte





Deze pittige gehaktballetjes staan vaak op het menu in huize Sarah aan de Kook. Op een brakke zondag, aan spiesen op de barbecue, als onderdeel van een buffet of koud in wraps gerold mee naar een picknick. Thuis eten we de köfte op onderstaande manier. Lekker met frisse yoghurtsaus en een knapperig pitabroodje.

Ingredienten voor 2 personen

köfte:
200 gram lamsgehakt
1 theelepel komijn
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel kaneel
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
2 tenen knoflook fijngeknepen
1 rode ui, fijngesnipperd of geraspt
het kruim van 1 oude witte boterham

Saus:
150 gram dikke Turkse of Griekse yoghurt
fijngehakte peterselie
½ citroen
1 theelepel komijn
peper en zout

olie om in te bakken
4 pitabroodjes om te serveren


Doe het gehakt met alle ingrediënten voor de köfte in een kom en kneed het tot een consistente bal. Draai er langwerpige gehaktballetjes van ter grootte van een klein dik worstje en leg ze op een bord. Zet het bord in de koelkast.
Verwarm de oven voor en maak ondertussen de saus.
Meng de yoghurt met de citroen en de komijn. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi de saus met fijngehakte peterselie.
Verhit olie in een koekenpan en bak de köfte goudbruin. Verplaats de pan naar de kleinste gaspit en laat ze op een laag vuurtje nagaren terwijl je de pitabroodjes afbakt.
Check of de köfte gaar is en serveer direct met de yoghurtsaus en eventueel wat rauwkost.







Tip: in plaats van een pitabroodje is Turks brood of naanbrood ook erg lekker bij köfte!

Tip: als je een keukenmachine hebt kun je deze het gehaktmengsel laten kneden met de deeghaken. ideaal. 


3 opmerkingen:

  1. Hmmm lekker ik ben gek op kofte maar eet het eigenlijk nooit, geen idee waarom. Je hebt me geinspireerd, ik ga het binnenkort eens eten!

    BeantwoordenVerwijderen