Maak je zelf mayonaise
bij de krabbenpoten Saar? Oei.
Mayonaise maken daar
heb ik mezelf een paar keer aan gewaagd en het is altijd misgegaan.
Verschillende recepten variërend van familierecepten, recepten uit stokoude
Franse kookboeken en vervolgens uit moderne boeken. Ik gaf het op. het was mijn
geheim. Zelfgemaakte mayonaise staat in huize Sarah aan de Kook niet op het
menu. Tot Vandaag. Ik las geruchten op internet over mayonaise maken met je
staafmixer. De staafmixer is mijn beste vriend dus ik gooide de bekende
ingrediënten in een kom en begon te mixen. Een gele waterige massa was het
resultaat. Tot ik youtube begon af te struinen. Ik zag belachelijk veel
filmpjes waarin mensen mayonaise toveren met hun staafmixer. Nog één keer dan.
En ja. Een prachtige dikke mayonaise kwam er tevoorschijn, ik begon overmoedig
te worden en mikte er peterselie bij en extra citroensap. Hemels resultaat. Ik
deel het met jullie.
Ingrediënten voor een
flinke pot vol
2 eidooiers
1 eetlepel azijn naar
keuze
220 ml plantaardige
olie naar keuze (ik gebruikte arachideolie met een scheut van mijn favoriete
olijfolie)
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
sap van een halve
citroen
Het allerbelangrijkste is dat alle ingrediënten op
kamertemperatuur zijn. Als de eieren uit de koelkast komen laat ze dan even
acclimatiseren in een kom warm water.
Kluts de eidooiers los en doe ze als eerst in de maatbeker.
Doe dan de azijn, mosterd, citroensap, zout en suiker erbij. Giet nu in één
keer de olie op het mengsel.
Laat de maatbeker vijf minuten met rust. De ingrediënten
moeten stilstaan en de eidooiers liggen op de bodem. Zet nu je staafmixer tegen
de bodem van de maatbeker en zet hem aan. Het lijkt of je in het luchtledige
aan het mixen bent maar blijf het volhouden tot er dikke witte druppels naar
boven komen drijven. Houd nu de staafmixer dan één centimeter boven de bodem en
zie de mayonaise verschijnen onderin. Als meer dan de helft is omgetoverd tot
dikke mayonaise kun je de staafmixer flink op en neer bewegen om de mayo af te
maken. Dit alles duurt ongeveer vier a vijf minuten.
Tip: Proef of je mayonaise naar wens is. Ik voegde wat
extra citroensap toe omdat het wel erg dik werd.
Goed recept en een lekkere duidelijke uitleg, fijn!
BeantwoordenVerwijderen