vrijdag 15 maart 2013

tovermayonaiseMaak je zelf mayonaise bij de krabbenpoten Saar? Oei.
Mayonaise maken daar heb ik mezelf een paar keer aan gewaagd en het is altijd misgegaan. Verschillende recepten variërend van familierecepten, recepten uit stokoude Franse kookboeken en vervolgens uit moderne boeken. Ik gaf het op. het was mijn geheim. Zelfgemaakte mayonaise staat in huize Sarah aan de Kook niet op het menu. Tot Vandaag. Ik las geruchten op internet over mayonaise maken met je staafmixer. De staafmixer is mijn beste vriend dus ik gooide de bekende ingrediënten in een kom en begon te mixen. Een gele waterige massa was het resultaat. Tot ik youtube begon af te struinen. Ik zag belachelijk veel filmpjes waarin mensen mayonaise toveren met hun staafmixer. Nog één keer dan. En ja. Een prachtige dikke mayonaise kwam er tevoorschijn, ik begon overmoedig te worden en mikte er peterselie bij en extra citroensap. Hemels resultaat. Ik deel het met jullie.

Ingrediënten voor een flinke pot vol

2 eidooiers
1 eetlepel azijn naar keuze
220 ml plantaardige olie naar keuze (ik gebruikte arachideolie met een scheut van mijn favoriete olijfolie)
1 theelepel mosterd
1 theelepel zout
1 theelepel suiker
sap van een halve citroen

Het allerbelangrijkste is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als de eieren uit de koelkast komen laat ze dan even acclimatiseren in een kom warm water.
Gebruik een smalle hoge maatbeker. (deze krijg je vaak cadeau bij je staafmixer)
Kluts de eidooiers los en doe ze als eerst in de maatbeker. Doe dan de azijn, mosterd, citroensap, zout en suiker erbij. Giet nu in één keer de olie op het mengsel.
Laat de maatbeker vijf minuten met rust. De ingrediënten moeten stilstaan en de eidooiers liggen op de bodem. Zet nu je staafmixer tegen de bodem van de maatbeker en zet hem aan. Het lijkt of je in het luchtledige aan het mixen bent maar blijf het volhouden tot er dikke witte druppels naar boven komen drijven. Houd nu de staafmixer dan één centimeter boven de bodem en zie de mayonaise verschijnen onderin. Als meer dan de helft is omgetoverd tot dikke mayonaise kun je de staafmixer flink op en neer bewegen om de mayo af te maken. Dit alles duurt ongeveer vier a vijf minuten.

Tip: Proef of je mayonaise naar wens is. Ik voegde wat extra citroensap toe omdat het wel erg dik werd.     

1 opmerking: