zaterdag 23 maart 2013

risotto met spinazie en gorgonzola


Risotto is voor mij het comfortfood van alle seizoenen. Natuurlijk als voorgerecht tijdens een etentje met vrienden. Maar op momenten dat ik alleen eet neem ik vaak wat extra tijd om een risotto te maken en dit heerlijk op te lepelen met een muziekje en een glas wijn erbij. Niet stressen tijdens het maken van risotto is belangrijk. Voeg de bouillon, liefde en geduld met kleine scheutjes toe. Dat proef je.
Ingrediënten voor 4 personen:

2 handjes gepelde walnoten
olijfolie om in te bakken
500 gram verse bladspinazie
1 stengel bleekselderij fijngesnipperd
1 grote ui fijngesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
4 espressokopjes risottorijst
200 ml droge witte wijn
500 slappe bouillon naar keuze
2 eetlepels Parmezaanse kaas
1 stukje gorgonzola of andere blauwe kaas
roomboter
peper en zout
Verhit olijfolie in een braadpan en roerbak alle spinazie tot deze helemaal geslonken is. Haal met een schuimspaan de geslonken spinazie uit de pan en laat afkoelen in een vergiet.

Veeg de pan schoon en smelt er op laag vuur wat boter in. Fruit tien minuten de uien, knoflook en bleekselderij op laag vuur glazig. Voeg de rijst toe en zet het vuur iets hoger, roer de rijst één minuut door het uienmengsel en blus af met de witte wijn. Draai het gas iets hoger en blijf roeren tot de witte wijn opgenomen is. Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe en laat de rijst het helemaal absorberen voor je de volgende lepel toevoegt. Ga door tot de rijst gaar is, geduldig, want afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt kan dit wel 40 minuten duren. Als de rijst beetgaar is roer je een klontje boter en twee eetlepels Parmezaanse kaas door de risotto. Draai het gas uit en doe de deksel op de pan. Laat de risotto een paar minuten rusten.
Knijp ondertussen al het vocht uit de spinazie.
Roer de spinazie, peper en zout door de risotto. Doe de risotto in diepe borden. Verkruimel boven elk bord een stukje gorgonzola en garneer met de walnoten.

Mmm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten