zondag 31 maart 2013

oeuf cocotte

Oeuf cocotte hoef je echt niet alleen met Pasen te eten. Het is zo lekker! Waarom zou je jezelf niet vaker een feestelijk ontbijt gunnen? Je kunt trouwens met de ingrediƫnten experimenteren zoveel je wilt. Onderstaand recept is mijn favoriet maar is ook lekker met bijvoorbeeld slagroom en Parmezaanse kaas i.p.v. roomkaas. Of gebruik op de bodem fijngehakte bosui, knoflook en olijven. Bestrooi de bovenkant met paneermeel voor een knapperig korstje, of gebruik bliktomaten voor een borrelende variant die heerlijk is met brood. Kortom, doe de koelkast open en zie de mogelijkheden voor een heerlijke oeuf cocotte!


Ingrediƫnten voor twee personen:

Olie of boter om in te vetten
1 rijpe tomaat in plakjes
2 lepels verse pesto
2 lepels roomkaas
4 eieren
peper en zout
verse peterselie om te garneren

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet de waterkoker aan of vul een ketel water.
Vet twee kleine ovenschaaltjes, ramequins, of van die poppenpannetjes in met een beetje boter of olie. Doe de tomaat, pesto en roomkaas er in. Bestrooi met zout en peper.
Breek boven elk bakje twee eieren en bestrooi weer met een beetje zout en peper. Garneer met wat blaadjes peterselie en zet de bakjes in een grotere ovenschaal.
Doe een laagje kokend water in de ovenschaal (ongeveer tot de helft van de bakjes) en zet in de oven.
Check de oeuf cocotte na ongeveer 8 minuten. De ene keer gaan ze harder dan de andere keer. Als de eieren voldoende gestold zijn neem je de schaal uit de oven.
Haal de bakjes voorzichtig uit de schaal met water en zet ze op een doek.
Serveer met geroosterd brood. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten