woensdag 13 maart 2013

knoflooksoep met ansjoviscroutons



Knoflook is onmisbaar in mijn keuken. Er zijn zoveel gerechten waarin knoflook wat mij betreft de dienst uitmaakt. In dit gerecht speelt het zelfs de hoofdrol! Deze soep is verrukkelijk met zijn intense en zoete knoflooksmaak. Wees niet bang dat je nog dagen in een knoflookwalm zit. Door de tenen eerst te fruiten en daarna zachtjes gaar te koken wordt de smaak zijdezacht.


1 klein kopje olijfolie
1 handje verse peterselie
2 ansjovisfilets uit een blikje
oud brood in stukken gescheurd
schoongemaakte tenen knoflook van twee bollen (ongeveer 30 teentjes)
2 eetlepels roomboter
1 grote kruimige aardappel geschild en in blokjes
1 liter hete kippen- of groentebouillon (biologisch)
2 eidooiers
1 ui gesnipperd
peper en zout
olijfolie


Verwarm de ovengrill voor op 160 graden.

Meng de olijfolie met de ansjovis, peterselie en peper.
Gebruik een blender of staafmixer om er een glad mengsel van te maken. Doe het brood in een kom en mix er goed het oliemengsel doorheen.
Bak de croutons krokant onder de ovengrill. Houd goed in de gaten want dit gaat snel!
Laat de croutons afkoelen terwijl je de soep maakt.


Smelt de boter in een soeppan en fruit op laag vuur de knoflooktenen, aardappel en uien ongeveer 10 minuten. Voeg de bouillon toe en laat de soep zacht koken tot de knoflooktenen zacht zijn en de aardappel gaar. Kluts de eidooier los in een ruime kom, voeg er een soeplepel hete bouillon bij uit de pan en kluts deze razendsnel doorelkaar. Doe dit mengsel bij de soep. Roer door en pureer daarna de soep helemaal glad. Proef en voeg naar smaak flink zout en peper toe.
Serveer de knoflooksoep met de croutons en een drupje olijfolie. 

1 opmerking:

  1. Oh wow...klinkt goed zeg! Ben ook GEK op knoflook. Dit ga ik zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen