Dit is één van de
machtigste gerechten die ik ken. Kaassoep. Ik at het jaren geleden voor het
eerst in Alkmaar als voorgerecht. Ik weet nog dat ik daarna bijna niets meer
kon eten van mijn hoofdgerecht. Maar het was zo lekker. Ik ben thuis aan de
slag gegaan met het nabootsen van de soep.
Het is gemakkelijk en
lukte vrij snel. Eet deze troostrijke soep in je eentje als je het koud hebt,
of serveer hele kleine kommetjes als voorgerecht aan je vrienden. Ze zullen je
dankbaar zijn.
Ingrediënten:
1 eetlepel roomboter
200 gram geraspte
oude kaas
1 liter bouillon naar
keuze
200 ml droge witte
wijn
2 uien fijngesnipperd
1 eetlepel scherpe Dyon
mosterd
2 flinke kruimige
aardappels geschild en in blokjes
4 eetlepels créme
fraiche
4 tenen knoflook
fijngesneden
1 stuk rauwmelkse brie
van ongeveer 75 gram
peper en zout
fijngehakte bieslook
Smelt de boter in een soeppan en fruit de uien, aardappels
en knoflook tien minuten op laag vuur. Blus af met de witte wijn en breng aan
de kook. Laat 5 minuten koken. Voeg de bouillon erbij en breng het geheel aan
de kook. Laat de soep zacht koken tot de
aardappels helemaal gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer of blender, voeg tijdens het pureren beetje bij beetje de geraspte kaas, créme fraiche en brie toe. Roer de mosterd door de soep en voeg zout en flink peper toe.
aardappels helemaal gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer of blender, voeg tijdens het pureren beetje bij beetje de geraspte kaas, créme fraiche en brie toe. Roer de mosterd door de soep en voeg zout en flink peper toe.
Laat de soep na het pureren nog 10 minuten op laag vuur
staan. Serveer de soep in kleine porties met de fijngehakte bieslook.
Tip: ook erg lekker
met wat uitgebakken bacon. (zoals op de foto) Maar hoeft niet. Blijft het lekker vega ;)
Dank voor je recept, het lijkt mij erg lekker. kan je voor de kaas ook rauwmelkse kaas gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenof variëren met andere kazen of kruiden toe voegen?
Veel andere soepen kan je in gesteriliseerde jampotten bewaren ( zoals je ook jam bewaard) maar kan dat ook met kaassoep?
Groetjes Petra.