woensdag 27 maart 2013

kaassoep




Dit is één van de machtigste gerechten die ik ken. Kaassoep. Ik at het jaren geleden voor het eerst in Alkmaar als voorgerecht. Ik weet nog dat ik daarna bijna niets meer kon eten van mijn hoofdgerecht. Maar het was zo lekker. Ik ben thuis aan de slag gegaan met het nabootsen van de soep.
Het is gemakkelijk en lukte vrij snel. Eet deze troostrijke soep in je eentje als je het koud hebt, of serveer hele kleine kommetjes als voorgerecht aan je vrienden. Ze zullen je dankbaar zijn.

Ingrediënten:

1 eetlepel roomboter
200 gram geraspte oude kaas
1 liter bouillon naar keuze
200 ml droge witte wijn
2 uien fijngesnipperd
1 eetlepel scherpe Dyon mosterd
2 flinke kruimige aardappels geschild en in blokjes
4 eetlepels créme fraiche
4 tenen knoflook fijngesneden
1 stuk rauwmelkse brie van ongeveer 75 gram
peper en zout
fijngehakte bieslook

Smelt de boter in een soeppan en fruit de uien, aardappels en knoflook tien minuten op laag vuur. Blus af met de witte wijn en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken. Voeg de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep zacht koken tot de
aardappels helemaal gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer of blender, voeg tijdens het pureren beetje bij beetje de geraspte kaas, créme fraiche en brie toe. Roer de mosterd door de soep en voeg zout en flink peper toe.
Laat de soep na het pureren nog 10 minuten op laag vuur staan. Serveer de soep in kleine porties met de fijngehakte bieslook.

Tip: ook erg lekker met wat uitgebakken bacon. (zoals op de foto) Maar hoeft niet. Blijft het lekker vega ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen