dinsdag 26 februari 2013

winterse salade





Ik eet het hele jaar door salades. Bijna bij elke maaltijd maak ik een simpele groene salade met soms wat tomaat, avocado, bosuitjes, paprika en wat ik verder nog in huis heb. Natuurlijk is ook mijn behoefte aan salades in de zomer groter. Lekker uitgebreid als lunch of diner in de tuin. Maar er gaat niets boven deze salade met zijn winterse smaken. De smaak van gegrilde uien is heerlijk in combinatie met de linzen en paprika.

Ingrediƫnten voor 2 a drie personen

2 paprika’s in kleur naar keuze
2 of 3 uien (pik de kleinste uit het net)
250 gram gekookte linzen of linzen uit blik
1 bosje peterselie fijngehakt
sap van ½ citroen

voor de saus:
½ espressokopje ijskoud water
1 rijpe avocado
5 eetlepels witte wijn azijn
5 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
een paar verse basilicumblaadjes
2 theelepels mosterd
1 eetlepel gembersiroop (of honing mag ook)
1 klein teentje knoflook
peper en zout

Verwarm de oven voor op grill stand op 200 graden.
Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de schil omhoog in een ovenschaal, als ze niet goed blijven liggen kun je de puntjes van de stukken afsnijden, dan liggen ze perfect.

Snijd de uien in de lengte doormidden en leg de helften met de schil om hoog bij de paprika’s in de ovenschaal. Gril tot de bovenkanten van de groenten zwart geblakerd is. Dit duurt ongeveer 25 minuten maar hou het in de gaten. Maak ondertussen de saus. 
Doe voor de saus de water, avocado, knoflook, basilicum, olijfolie, witte wijnazijn, mosterd, gembersiroop met een snuf peper en zout in de blender of pureer met een staafmixer tot een mooie gladde groene saus. Proef op zout en peper.
Haal de groenten uit de oven, kieper in een kom en dek deze of met een bord. Als de uien en paprika’s zijn afgekoeld kun je de schillen er af trekken.

Zet een grote kom een minuut in de oven of magnetron om hem te verwarmen. Doe de linzen in de kom en knijp de halve citroen uit over de linzen. Hak de peterselie fijn en roer door de linzen. Schep de uien en de paprika door de linzen en serveer de schaal met de dressing apart.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen